• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Служити Богові й Україні: у Полтаві відкрили виставку архівних документів про Патріарха Мстислава

До 125-річчя з дня народження Патріарха Київського і всієї України Мстислава (Степана Івановича Скрипника) (1898-1993) у Державному архіві Полтавської області відкрили виставку – «Патріарх Мстислав: служити Богові й Україні».

Степан Іванович Скрипник  народився 10 квітня 1898 року в Полтаві. Виставку про його життя та релігійну діяльність підготували за документами Державного архіву Полтавської області, Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Державного архіву Рівненської області, Державного архіву Волинської області.

«Патріарх Мстислав – наш земляк, людина, яка дуже багато зробила для утвердження православ’я у світі. Він брав участь у боротьбі за незалежну українську державу в період Української революції. Він багато страждав. Ця людина із родини Скрипників-Петлюр. Представники цих родин за радянської влади були знищені. А в еміграції йому вдалося розбудувати українську православну церкву і у 80-х роках він уже безпосередньо в Україні був причетний до третього відродження Української автокефальної православної церкви в Києві. Він був і в Полтаві. Ми намагались представити документи, які свідчать про його зв’язки з полтавцями, про еміграційне життя, його діяльність під час Другої світової війни. Ми представили не тільки релігійну діяльність, а й світську, громадську, політичну діяльність Степана Скрипника», – розповів заступник директора, начальник відділу інформації та використання документів Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт.

Документи висвітлюють полтавський період життя Степана Скрипника (світлини будинку Скрипників, родини Скрипників-Петлюр (1915), відомості про навчання Степана Скрипника у Полтавській першій чоловічій гімназії; крім того листа Івана Скрипника до Симона та Ольги Петлюр (1918), зображення хорунжого армії УНР Степана Скрипника (1920).

«Патріарх Мстислав двічі перебував у Полтаві на запрошення нашої релігійної громади у 91-му і 92-му році. Його вклад у розвиток церкви надзвичайно великий. Патріарх Мстислав – один із тих, хто закладав фундамент православної церкви. Він давно служить Богові й Україні. Він займав дуже активну позицію по відродженню українського православ’я, істинно української, яка не залежна від Москви, а є помісною церквою в Україні. Все життя як релігійний діяч він прожив у Америці, Канаді. Також там робив велику справу. Коли у нас відродилась церква у 90-х роках, то діаспора зробила величезний вклад у цю справу. Без допомоги діаспори, нам би було дуже довго виходити з цієї радянської прірви», – зазначив настоятель Свято-Покровської церкви Православної церкви України протоієрей Миколай Храпач.

Інша добірка документів характеризує діяльність єпископа Мстислава у передвоєнний період на теренах Західної України та під час нацистської окупації (Дружина Степана Скрипника Іванна з дітьми Марусею, Ярком і Тамарою (1934), декларація посла Степана Скрипника (1938), Лист адміністратора УАПЦ з подякою видавництву «Волинь» за пожертву (23 лютого 1942 р.), фото письменника Уласа Самчука, селянин і Степан Скрипник. (1941); окремо документи характеризують діяльність владики в еміграції (Промова Мстислава на відкритті пам’ятника Тарасу Шевченку у Буенос-Айресі (Аргентина, 1971 р.; Президент США Рональд Рейган прийма У Білому домі митрополита Мстислава. 13 жовтня 1988 р. Українська громада в Чикаго зустрічає Мстислава на летовищі. Жовтень 1991 року. Крім того, представлені світлини зустрічі Патріарха Київського і всієї Русі України Мстислава у Полтаві за 1991-1992 роки, відкриття меморіальної дошки Патріархові Мстиславу на будинку родини Скрипників (1994). Також представлені витинки із православних періодичних видань української діаспори.

На відкриття виставки завітали учні Полтавського міського багатопрофільного ліцею імені Котляревського.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk