• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

У Чорнухах обговорили стан і шляхи реалізації державної політики у сфері управління відходами

6 квітня в Чорнухах відбулася зустріч представників громад Лубенського району щодо управління відходами. Під головуванням заступника начальника Полтавської ОВА Олексія Бруслика на заході екологи, науковці, очільники громад, громадські організації обговорили сучасний стан поводження з відходами в області та шляхи реалізації державної політики у цій сфері.

«Проблема управління відходами в Україні та в Полтавській області зокрема потребує кардинальних змін. Прийнятий Закон України «Про управління відходами» набуває чинності 9 липня 2023 року, тому на регіональному рівні ми маємо підготуватися до впровадження змін, – розповів Олексій Бруслик. – На державному рівні проводиться робота з покращення реформування сфери управління відходами, триває взаємодія з міжнародними донорами і партнерами щодо залучення інвестицій в розбудову відповідної сміттєпереробної інфраструктури. Але для того щоб, наприклад, побудувати завод, кожна громада має долучитися до процесу і налагодити збір, сортування, вивіз відходів, забезпечити цей процес необхідною технікою та інфраструктурою».

На Полтавщині кількість зареєстрованих місць видалення відходів – 132, з них 85 – місця видалення твердих побутових відходів. Водночас в області налічується 523 сміттєзвалища, 438 із них не паспортизовані (83,7%). На території Лубенського району зареєстровано 9 паспортизованих місць видалення твердих побутових відходів, 32 несанкціонованих сміттєзвалища.

У 2021 році був розроблений Регіональний план управління відходами, але він не був затверджений через зміни в законодавстві.

Т.в.о директора Департаменту екології та природних ресурсів ОВА Тарас Миколайчик розповів про головні нововведення Закону України «Про управління відходами».

«Уводиться принцип «забруднювач платить» – власник відходів покриває витрати на запобігання утворенню відходів, їх збирання, перевезення та оброблення, включаючи витрати на створення та утримання об’єктів оброблення відходів, – розповів Тарас Миколайчик. – Планування системи управління відходами здійснюватиметься на національному, регіональному та місцевому рівнях. Сміттєзвалища закриватимуться, натомість з’являться полігони твердих побутових відходів, сортувальні лінії і згодом – сміттєпереробні заводи. Розробити плани управління відходами мають не лише громади, а й підприємства, установи та організації».

У Лубенському районі вдалим прикладом співробітництва у сфері збору та сортування сміття є підписання договору про співпрацю в утворенні спільного комунального підприємства «Екосервіс-2022» для розвитку системи управління відходами Чорнухинської, Пирятинської, Новооржицької та Гребінківської  громад, які стали учасниками проєкту Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ).

Полтавська ОВА працюватиме над проведенням перегляду паспортів місць видалення відходів до 1 травня 2023 року, інвентаризацією несанкціонованих сміттєзвалищ, розробкою й затвердженням Регіонального плану управління відходами у Полтавській області, розробкою і поданням на розгляд обласної ради Комплексної програми поводження з твердими побутовими відходами у Полтавській області на 2023-2030 роки.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk