• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

В обласному центрі вручили дипломи лауреатам Премії Полтавської обласної ради імені Петра Ротача

Вперше відбулася церемонія нагородження перших лауреатів Премії Полтавської обласної ради імені Петра Ротача. Захід організували у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І.П. Котляревського. Провели урочистості в день народження українського краєзнавця, історика, літературознавця, поета, педагога, вченого-краянина світлої пам’яті Петра Петровича Ротача – 24 січня 2019 року.

– Коли оголосили конкурс на цю Премію, побачили, що вона потрібна, що зробили правильний вибір, проголосувавши за її створення. Більше 15 робіт були подані на розгляд журі, – зазначив заступник голови обласної ради Анатолій Ханко. – Маємо не тільки любити свій рідний край, а й знати його, цікавитися ним. Скажімо, знати історію свого села, селища, міста, району. Думаю, Премія користуватиметься популярністю серед наших науковців, і ми прочитаємо ще багато цікавих робіт із теми краєзнавства. Ми натомість намагатимемося видавати книги з краєзнавства Полтавщини, зокрема й як соціально значущу літературу.

Ректор Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Микола Степаненко наголосив, що царина краєзнавства потребує належного поцінування. І заснування Премії імені Петра Ротача – один із кроків на цьому шляху.

За рішенням журі, першими лауреатами Премії стали: у номінації «Історичне краєзнавство» – історик і краєзнавець із Кременчука Лідія Гришко за книгу «Хотілося б усіх поіменно назвати», у номінації «Літературне краєзнавство» – краєзнавець, син Петра Ротача Олександр Ротач за творчий доробок. Їм вручили дипломи.

– Остання моя робота – це книга про Ганну Вікторівну Совачеву. Це видатна українська актриса, далека родичка нашої родини. Книга вийшла друком у видавництві «Дивосвіт» два роки тому. Це перше видання про неї. Її ім’я замовчувалося радянською владою, бо вона після 1918 року залишилася на заході України, виступала у тамтешніх театрах, а потім залишилася в еміграції. Книга отримала схвальні відгуки. Я дуже задоволений, що її вдалося видати, – розповів Олександр Ротач. – Сьогодні знаковий день, адже вперше відбувається нагородження лауреатів премії імені мого батька. Це гідне вшанування його пам’яті. Безумовно, я вдячний керівництву обласної ради й шанувальникам його творчості, які долучилися до заснування відзнаки. Одержання цієї премії для мене є стимулом до подальшої праці, зокрема, над оприлюдненням батькового архіву, над власними дослідженнями.

Олександр Ротач також розповів, що завершив підготовку енциклопедичного бібліографічного словника «Полтавщина літературна», над яким працював Петро Ротач. Крім того, підготував книгу листів українського літературознавця Григорія Олександровича Костюка до письменника, уродженця Полтавщини Олекси Ізарського. Олександр Петрович висловив сподівання на підтримку видання цих книг коштом обласного бюджету.

Крім того, за сумлінну працю, значний особистий внесок у розвиток краєзнавства на Полтавщині й активну громадянську позицію, за клопотанням журі й поданням депутата обласної ради Євгенія Холода, номінантів премії відзначили Грамотами обласної ради. З-поміж них провідний науковий співробітник Національного музею-заповідника гончарства в Опішному, науковий співробітник Відділення керамології Інституту народознавства НАН України, кандидат історичних наук Віктор Міщанин, виконувач обов’язків директора Хорольського ботанічного саду, кандидат біологічних наук Володимир Красовський, завідувач науково-дослідної експозиції відділу природи Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Світлана Кигим, доцент кафедри захисту рослин Полтавської державної аграрної академії Віктор Самородов, завідувач відділу краєзнавства ПОУНБ імені І.П. Котляревського Марина Федорова.

Музичні подарунки лауреатам й номінантам Премії підготували студенти Полтавського музичного училища імені Миколи Лисенка.

Нагадаємо, що Премія імені Петра Ротача заснована обласною радою з метою сприяння розвитку національного краєзнавчого руху, вивченню минулого і сьогодення Полтавщини, дослідницько-краєзнавчій діяльності у галузях історії та літератури, відзначення краєзнавців за вагомі творчі здобутки.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk