• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

МКІП працює над створенням Національної платформи культурної спадщини України

Міністерством культури та інформаційної політики вже зафіксовано понад 380 випадків руйнування або пошкодження російськими окупантами пам’яток культурної спадщини на території України.

 Очевидно, що зараз і у майбутньому наша держава буде перебувати під постійною загрозою, тому потрібно побудувати абсолютно нову екосистему культурної спадщини в Україні. Крім того, наша країна чітко рухається до Європейського Союзу, тому наша законодавча та ІТ-інфраструктура мають відповідати стандартам ЄС.

“Саме культурна спадщина в Україні зазнає дуже великих втрат та пошкоджень. Втрати можна розподілити на два блоки: фізичні пошкодження будівель та втрати, що відносяться до об'єктів рухомої культурної спадщини — музейні архівні, бібліотечні цінності, які було пошкоджено та знищено, або вивезено з окупованих територій, а фактично викрадено. Ці напрямки формують два найголовніших проєкти, над якими ми зараз працюємо — це оцифрування всієї нерухомої спадщини, а також - онлайн-реєстр, який включатиме в себе перелік усіх об'єктів архітектурної та археологічної спадщини”, — зазначила Анастасія Бондар, заступниця міністра культури та інформаційної політики, під час брифінгу 15 червня.

Загалом онлайн реєстр взаємодіятиме з іншими значними реєстрами, що відповідають за відновлення та виключають корупційні схеми. 

Також важливий проєкт, над яким наразі працює МКІП — це оцифрування музейного фонду України. Нині в Україні понад 12 мільйонів музейних цінностей. Найголовніша проблематика полягає в тому, що всі облікові картки музеїв зберігаються у самих музеях у паперовому вигляді.

«Створення єдиного реєстру електронного обліку музейних фондів дозволить швидко орієнтуватися у кількості, переліку та стані всіх об'єктів у всіх музеях. Таким чином, це дозволить не лише контролювати та моніторити стан культурної спадщини в Україні, а й повернути експонати, які викрала росія», — сказала заступниця міністра.

У результаті створенняцифрової платформи управління національною спадщиною Україна матиме:

  • 100% задекларованих об'єктів нерухомої культурної спадщини;

  • реєстр на 100% доступний для онлайн-інтеграції з E-Construction;

  • реєстр на 100% доступний для громадян;

  • на 100% прозорі процеси;

  • 100% адміністративних послуг, доступних онлайн;

  • реєстр на 100% інтероперабельний з іншими державними реєстрами.

Реалізовувати проєкти щодо збереження культурної спадщини України допомагає міжнародна спільнота. Міжнародні партнери пропонують не тільки фінансову допомогу, а й консультують та діляться власним досвідом. 

Міністерством культури та інформаційної політики України

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk