• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

МКІП закликає фіксувати злочини проти культурної спадщини, вчинені окупантами на території України

З 24 лютого ворог обстрілює мирні міста України та знищує культурну спадщину цілого народу. У різних регіонах нашої держави агресія Росії супроводжується пересуванням важкої військової техніки, ракетними та авіаударами, артилерійськими обстрілами. Пошкоджено або повністю зруйновано численні пам’ятки архітектури, у тому числі такі, де розміщуються музеї, бібліотеки, університетські факультети та інші культурні та освітні установи, руйнувань зазнають пам’ятки сакральної архітектури.

Станом на сьогодні ще неможливо повною мірою оцінити руйнування та пошкодження об’єктів культурної спадщини безпосередньо у зонах бойових дій та на тимчасово окупованих територіях. 

Міністерство культури та інформаційної політики України підтримує постійний контакт з культурними інституціями (підпорядкованими безпосередньо міністерству і не тільки),  наскільки це можливо в сьогоднішніх умовах. Адже від роботи на місцях залежить реалізація будь-яких планів. Питання збереження музейних цінностей та плани дій на випадок надзвичайного стану були опрацьовані до початку російського вторгнення, проте реальна карта бойових дій внесла, на жаль, свої корективи. 

“Наразі органи державної влади, громади та фахівці докладають усіх зусиль, щоб захистити людей та культурну спадщину України. Наприклад, Одеса та Львів працюють над облаштуванням фізичного захисту для об’єктів культурної спадщини в міському просторі. По всій країні музейні фахівці роблять усе можливе для убезпечення колекцій. Поряд з цим, ми просимо журналістів та активістів утримуватись від поширення інформації про наявні способи захисту, вжиті музеями або місцевими мешканцями, місце перебування або переміщення музейних цінностей під час війни. Публікація або передача таких даних неперевіреним особам та організаціям наражає на небезпеку як людей, так і музейні предмети”, - зазначила Катерина Чуєва, заступниця Міністра культури та інформаційної політики України, під час брифінгу, який відбувся 17 березня.

Україна має потужну підтримку музейних колег та пам’яткоохоронців з усього світу. Зокрема, пропозиції допомоги надали всі провідні об’єднання, у тому числі міждержавні, та фахові мережі - ЮНЕСКО, Міжнародний комітет Блакитного щита, Міжнародна рада музеїв (ІКОМ), Міжнародна ради пам’яток та видатних місць (ІКОМОС), Міжнародна рада архівів, Міжнародна рада бібліотек, благодійні фонди, окремі інституції - музеї і не тільки. Ця підтримка виражається в різних формах - від заяв і музейних флешмобів до фінансової або організаційної допомоги, пропозиції стажувань або стипендій для фахівців тощо. "Тривають перемовини та консультації щодо посилення механізмів захисту культурної спадщини, фінансової та інших видів допомоги, як нагальної, так і середньотерміновій перспективі”, - підкреслила Катерина Чуєва. 

Важлива роль належить українським громадським ініціативам, котрі опікуються захистом культурної спадщини у воєнний час та підтримкою фахівців, котрі опинилися в скрутному становищі через бойові дії або окупацію. Серед них - Штаб порятунку спадщини, члени якого входять до профільної робочої групи при МКІП, Музейний кризовий центр, Ukrainian Emergency Art Fund

Вона також нагадала, що МКІП оголосило збір інформації щодо пошкоджень та руйнувань об’єктів культурної спадщини, вчинених російськими військами на території України. Просимо свідків руйнування культурної спадщини з усіх регіонів України надсилати фото або відео докази через ресурс: https://culturecrimes.mkip.gov.ua/.  Доступні для відкритого використання дані публікуватимуться на порталі. Також ці матеріали можуть бути використані як докази для кримінальних проваджень проти причетних до злочинів відповідно до українського та міжнародного законодавства. 

Відео за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=X73LVMEeUzE

Міністерство культури та інформаційної політики України

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk