• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

«Державний архів Полтавської області впевнено лідирує за темпами оцифрування документів серед архівних установ України», – Євген Греков

Лідером з оцифрування документів серед архівних установ України є Державний архів Полтавської області. Зі 182 838 справ, оцифрованих у 2021 році, 77 262 опрацьовані саме Держархівом Полтавщини. Це понад 40% від загального показника. Таку статистику представив під час публічного звіту голова Державної архівної служби Анатолій Хромов.

Невідомий об'єкт«Державний архів Полтавської області впевнено лідирує за темпами оцифрування документів серед архівних установ України. Він у співпраці з американською корпорацією Family Search International оцифрував за один рік удвічі більше, ніж уся система архівних установ України за 2018-ий. Про це під час публічного звіту розповів голова Державної архівної служби Анатолій Хромов. Торік, коли він приїздив на Полтавщину, також відзначав якість роботи нашої установи. Темпи оцифрування документів в обласному держархіві зросли. За пів року тут проводять роботу, яку раніше здійснювали протягом п’яти років», – зазначив Євген Греков.

Поінформував, що завдяки співпраці з FamilySearch International відсканували вже близько 78 тисяч справ, 5 мільйонів 123 тисячі аркушів документів.

«У двох корпусах архіву працюють 6 сканувальних комплексів. Фахівці за день сканують від 12 до 15 тисяч аркушів. Опрацьовують документи генеалогічного характеру, адже вони користуються великою популярністю, при чому не тільки на теренах України, а й за її межами. Оброблену інформацію у вільному доступі оприлюднюють на сайті корпорації», – додав Євген Греков.

Директор Державного архіву Полтавської області Валентина Гудим розповіла, що в установі з 2020 року використовують потужний сканер німецького виробництва. Його придбали за Комплексною програмою комунікацій влади з громадськістю та розвитку інформаційної сфери в Полтавській області на 2016-2020 роки. Нині за допомогою цієї техніки сканують науково-довідковий апарат.

«Науково-довідковий апарат – це своєрідний ключ до пошуку архівної інформації, всі описи, каталоги, путівники ми скануємо й оприлюднюємо на нашому сайті, в рубриці «Архівні ресурси (електронні)», щоб люди могли знати, які фонди й документи є у нас. Паралельно плануємо оцифрувати наш науково-довідковий фонд. Наприклад, маємо дореволюційні й довоєнні періодичні видання, статистичні збірники, клірові книги, пам’ятні книги Полтавської губернії, номери газети «Полтавские губернские ведомости». Це буде теж відскановано, – розповіла Валентина Гудим. – Загалом скануємо документи не тільки, щоб збільшити доступ користувачів до такої інформації, а й щоб зберегти оригінали документів, адже зараз фактично останні не використовуватимуться, тож ми подовжуємо їм життя. Крім того, тепер десятки, сотні й тисячі людей можуть оперативно подивитися їх онлайн по всьому світу».

Валентина Гудим додала, що пріоритет у роботі установи – якнайшвидше провести роботу з оцифрування, адже це забезпечить відкритість архівів, пришвидшить надання послуг користувачам і полегшить роботу самих працівників архіву.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk