• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Можливі реакції на вакцину проти COVID-19

 

Вакцинація проти COVID-19 допоможе вам розвинути імунітет до вірусу. Ваш організм може певним чином реагувати на вакцину, це означає, що ваше тіло вибудовує захист.

Невідомий об'єктМожливі такі реакції:

● почервоніння, біль, набряк у місці ін'єкції;

● лихоманка чи озноб;

● головний біль, біль у м'язах чи суглобах, біль у животі;

● збільшені лімфатичні вузли;

● нудота;

● втомлюваність;

● безсоння;

● запаморочення.

Ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації. Якщо ви відчуваєте дискомфорт, зверніться до свого сімейного лікаря чи терапевта за рекомендаціями.

В яких випадках після проведення щеплення потрібно негайно звернутись до лікаря?

У випадку виникнення наступних симптомів, навіть якщо вас не вакцинували, повідомте про це свого лікаря або зверніться до медичного закладу:

● судоми;

● втрата свідомості;

● блювання;

● висип на тілі;

● сильний біль;

● температура понад 38C;

● сплутаність мови.

Важливо не пропустити розвиток іншого захворювання, яке співпало в часі з вакцинацією і потребує своєчасного надання допомоги.

Куди можна повідомити про реакції на вакцину?

Вашому лікареві. Медичні працівники, до яких звернулись пацієнти зі скаргами на свій стан здоров’я протягом 30 днів після щеплення, мають протягом 48 годин повідомити про це Державний експертний центр через автоматизовану інформаційну систему з фармаконагляду (АІСФ) https://aisf.dec.gov.ua.

Інформацію про погіршення самопочуття після вакцинації може надсилати й сам пацієнт за тим самим посиланням.

Чи правда, що знеболювальні препарати, вжиті після щеплення, можуть знизити ефективність вакцини?

Це неправда. Знеболювальні не впливають на дієвість вакцини. Більшість експертів сходяться на думці, що для полегшення дискомфорту після вакцинації можна безпечно приймати знеболювальний засіб або засіб для зниження температури, як-от ацетамінофен або ібупрофен. Перед вакцинацією такі ліки вживати не потрібно.

Чи правда, що вакцини впливають на жінок гірше, ніж на чоловіків?

Немає жодних досліджень, які б свідчили про те, що жінки мають сильніші реакції на вакцину.

Те, що повідомлення про побічні реакції від жінок надходять частіше, може бути пов’язаним з тим, що їх вакциновано більше.

Водночас більший рівень побічних ефектів у жінок також має біологічне пояснення. Естроген може стимулювати імунну відповідь, тоді як тестостерон може пригнічувати її. Крім того, у Х-хромосомі знаходиться багато генів, пов’язаних з імунітетом, Жінки мають дві Х-хромосоми, а чоловіки - лише одну. Ці відмінності можуть допомогти пояснити, чому набагато більше жінок, ніж чоловіків, страждають аутоімунними захворюваннями, що виникають, коли сильна імунна реакція атакує здорові тканини організму.

У мене не було жодних побічних ефектів після вакцинації. Чи означає це, що вакцина не працює?

Подібно до того, як деякі люди відчувають побічні ефекти від ліків, а деякі ні, так само є реакції й на вакцини. Хоча ми, як правило, чуємо лише про неприємні реакції після вакцини, багато людей після щеплення відчувають лише легкий дискомфорт або не відчувають нічого.

Я провакцинувався/-лась, але маю негативні результати аналізів на антитіла до спайкового білка? Що це означає?

У кожного тесту на визначення рівня антитіл є особливості. Різні лабораторії можуть застосовувати різні методи дослідження та, відповідно, одиниці вимірювання, тест-системи різної точності та чутливості, різне обладнання. Тобто тест-системи для визначення антитіл наразі не стандартизовані. Тому Національна технічна група експертів з питань імунізації не рекомендує визначати рівень антитіл ні до, ні після вакцинації.

Крім того, в кожної людини формується різна гуморальна відповідь (тобто утворення антитіл). В когось більше, в когось менше.

Але антитіла є не єдиною ланкою захисту від COVID-19. Крім антитіл існує ще клітинний імунітет, аналізи на який в Україні не роблять.

Доведено, що ті вакцини проти COVID-19, які використовують в Україні, дають захист від коронавірусної хвороби. Вакциновані люди дуже рідко хворіють на коронавірусну хворобу. А якщо таке трапляється, то переносять її набагато легше і з меншою кількістю ускладнень.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk