• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Перша леді підбила підсумки перехідного періоду реформи шкільного харчування

Перша леді України Олена Зеленська підбила підсумки перехідного періоду з упровадження реформи шкільного харчування, розробку та імплементацію якої було започатковано торік. З 1 січня 2022 року українські школи мають перейти на нові норми харчування.

Дружина Президента зазначила, що навесні відбулася презентація плану заходів з реформування системи шкільного харчування, який включав чотири основні напрями: оновлення застарілої нормативної бази; розв’язання проблем якості та безпечності харчових продуктів; покращення ресурсного забезпечення шкіл та формування культури здорового харчування.

У травні 2021-го було презентовано нове повноцінне 4-тижневе меню, яке підготували в межах робочої групи шеф-кухар Євген Клопотенко та команда проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України. У ньому – 160 страв, обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшено кількість молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів та фруктів. Також було враховано дієтичні потреби школярів.

Ще у 2020 році розпочалася системна робота з модернізації харчоблоків. Була вперше виділена цільова субвенція. Крім того, стартувала поведінкова комунікаційна кампанія Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні зі здорового харчування, метою якої є підвищення обізнаності дітей шкільного віку та їхніх батьків щодо необхідності дотримання практик здорового харчування та здорового способу життя; донесення важливості здорового харчування та набуття правильних харчових звичок, а також вплив на поведінку дітей шкільного віку та їхніх батьків стосовно практик здорового харчування через залучення та набуття мотивації їх дотримуватися. Основний слоган кампанії – «Головне – що всередині!» – має мотивувати до змін харчових звичок на трьох рівнях: вибір продуктів (різноманітні, корисні, свіжі); приготування (в жодному разі не напівфабрикати чи фастфуд; помірна кількість жирів і смажених продуктів) та споживання (усвідомленість, регулярність, помірна кількість їжі).

«За роки роботи наша мета значно розширилась – ми хочемо змінити не лише те, що на столах, а саму культуру харчування маленьких і дорослих українців, їхні харчові звички. Тож із 1 січня на повну силу запускаємо не просто реформу харчування, а реформу мислення: від миттєвого задоволення – до усвідомленого та уважного підходу до потреб свого організму, душі та розуму», – резюмувала Олена Зеленська.

Нагадаємо, реформу здійснюють профільні міністерства – освіти і науки, охорони здоров'я, економіки, окремі державні установи – Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Централізована закупівельна організація Державна установа «Професійні закупівлі», Державне підприємство «Прозорро», Центр громадського здоров’я МОЗ, Антимонопольний комітет України. Вона відбувається за підтримки міжнародних партнерів – Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, українсько-швейцарських проектів DECIDE та «Діємо для здоров'я», експертного середовища та найкращих українських фахівців, команди Євгена Клопотенка CultFood, Асоціації дієтологів України, Національної асоціації громадського харчування.

 

За матеріалами офіційного інтернет-представництва

Президента України

 

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk