• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

У центрах масової вакцинації Полтави вимірювали рівень цукру у крові та артеріальний тиск

Цьогорічний Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, що відзначається 14 листопада,  ювілейний: 100 років тому було відкрито інсулін. Цей день у 2021 році присвячений тому, щоб попри всі карантинні ковід-обмеження кожна людина мала доступ до обстеження, своєчасного виявлення та якісного, згідно з протоколом, лікування цукрового діабету.

Із цієї нагоди у трьох пунктах масової вакцинації обласного центру зранку 11 листопада всім бажаючим пропонували пройти скринінгове обстеження на вміст глюкози у крові та виміряти артеріальний тиск. Із більш як сотні обстежених у трьох людей виявлено високий рівень цукру, у двох – гранично допустимий.

Пресбрифінг із нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом у центрі масової вакцинації, що в ТРЦ «Київ», провела міський позаштатний ендокринолог Департаменту охорони здоров’я Полтавської міської ради Ельвіра Кайдашева. Вона зазначила, що неінфекційна глобальна епідемія цукрового діабету охопила всі країни світу. Це відбувається на фоні боротьби з коронавірусом, а при поєднанні цих грізних захворювань їх перебіг значно ускладнюється. Цукровий діабет – недуга хронічна, з нею людина живе все життя. Але якщо вчасно звернутися до лікарів, то у 50 відсотках випадків цукровому діабету можна запобігти. Лікар відповіла на численні запитання журналістів.

Фактори ризику

«Ризики складаються із сукупності факторів. Вік старше 40 років – це вже фактор ризику. Наявність цієї хвороби у родичів, підвищення цукру в жінки під час вагітності, малорухливий спосіб життя, стреси, неправильне та невчасне харчування, ожиріння – все це фактори ризику.  Чим більше таких факторів поєднується, тим вищий ризик захворіти на цукровий діабет. Тому ми всім рекомендуємо обстежуватися на рівень цукру в крові, щоб вчасно діагностувати загрозу. Процедура нескладна, виконується швидко й безболісно. Результат отримується одразу», – пояснила Ельвіра Кайдашева.

Як часто треба обстежуватися?

«Сімейний лікар має зважити всі наявні ризики і визначити, як часто треба проходити обстеження у кожній конкретній ситуації. Одна справа, якщо вам 20 років, зовсім інша, – говорить лікар, – вік старше 50 років, та ще й за наявності ожиріння, артеріальної гіпертензії, ускладненої спадковості. Таким людям ми рекомендуємо визначати глюкозу крові частіше».

За словами Ельвіри Іллівни, базове лікування пацієнта з діагностованим цукровим діабетом – зміна способу життя. Найперша рекомендація – переглянути свій харчовий раціон. Надавати перевагу продуктам, що містять клітковину, обирати більше яскраво-зелених овочів та фруктів: листову зелень, капусту, броколі, спаржеву квасолю, зелений горошок. Варто надавати перевагу домашній їжі, уникати фастфуду, звернути увагу на напої. 80 відсотків вживаної рідини повинна складати звичайна вода, а не соки, «живчик» чи кола. Не менш важливе фізичне навантаження. Хоча б 30-40 хвилин за день треба ходити, бігати, їздити на велосипеді чи займатися будь-яким іншим видом фізичної активності.

Ускладнення при цукровому діабеті

У світі кожні 5 секунд помирає одна людина з діабетом від ускладнень цієї хвороби. В Україні обстеження на рівень цукру у крові є доступними, лише вимагають певної уваги до себе та своїх рідних. «Не можна опиратися на власні відчуття, – наголошує лікар, – у відділення може поступати пацієнт із гарним самопочуттям, при цьому аналіз показує вміст цукру 17,5. Тобто людина вже звикла до такого стану речей, не відчуває дискомфорту, а тим часом ускладнення прогресують і в кінцевому результаті призводять до сліпоти, ампутації кінцівок, інфарктів, інсультів тощо».

Які симптоми мають насторожити людину, яка не підозрює про підвищений цукор?

«Для цукрового діабету характерна втрата маси тіла. Людина худне, п’є багато рідини й, відповідно, вночі часто встає до туалету. Може падати гострота зору, частіше хочеться солодкого, погіршується серцебиття, виникають болі в серці, – пояснює Ельвіра Кайдашева. – Глюкоза – це енергія, яка повинна надійти до клітин і забезпечити життєдіяльність організму. Якщо через проблеми з інсуліном глюкоза до клітин не потрапляє, вона циркулює у крові, ми маємо високі показники у крові. А вся симптоматика  сигналізує про порушення обміну речовин».

Скільки видів діабету існує?

Зі всіх виявлених випадків більш як 80 відсотків становить діабет 2 типу. Таким пацієнтам лікування призначається у вигляді таблетованих препаратів і, можливо, з подальшим прогресуванням хвороби, буде призначено інсулін. Діабет 1 типу одразу потребує лікування інсуліном, оскільки це аутоімунне захворювання, за якого підшлункова залоза перестає виробляти інсулін. Його або мало, або немає взагалі.

Як пояснила ендокринолог, підвидів цукрового діабету багато. Є гестаційний діабет, є стероїдний, зараз дуже часто цукор підвищується на фоні лікування пацієнтів із ковідом. Усім, хто лікує ковід вдома, навіть при його найлегшому перебігу, також треба обов’язково перевірити рівень цукру.

Яка норма цукру у крові здорової людини?

Діагностувати діабет можна за аналізом венозної крові у сертифікованій лабораторії – натще, після 8-10 годин голоду. Норма – від 4,0 до 6,2 ммоль. Якщо це капілярна кров з пальця, норма складає від 3,3 до 5,5 ммоль.  Ці показники не залежать від віку пацієнта.

«Ми можемо вимірювати глюкозу крові не лише натще, а робити скринінг – саме це й відбувається сьогодні на трьох пунктах масової вакцинації у Полтаві, – сказала Ельвіра Іллівна. – Усім бажаючим пропонується виміряти глюкозу крові. Для скринінгових обстежень не обов’язково бути голодним. Якщо виявляються певні підвищені цифри, ми пропонуємо таким людям звернутися в амбулаторію і пройти деьтальне обстеження».

Як пацієнти отримують інсулін?

Людина, яка потребує інсуліну, звертається до сімейного лікаря, отримує направлення до ендокринолога і той складає індивідуальний план лікування. Далі, згідно з планом, призначеною дозою, видом інсуліну пацієнт може або продовжувати лікування у свого ендокринолога, або в сімейного лікаря. Із 1 жовтня держава повністю взяла на себе оплату інсулінів: НСЗУ оплачує їх стовідсотково. 47 видів інсуліну повністю безкоштовні і деякі можна отримати із доплатою.

Ельвіра Кайдашева продемонструвала, як пацієнти обстежуються у домашніх умовах – за допомогою автоматичного проколювача, глюкометра, тест-смужки. Учасники брифінгу за бажанням пройшли обстеження на рівень цукру у крові.

Довідково: Наразі у Полтаві близько 13,5 тисячі людей хворіють на цукровий діабет, із низ 2 тисячі – отримують інсулінотерапію. Щороку приріст хворих на діабет становить 1200-1600 нових людей.

Усвіті налічується 465 мільйонів людей із діабетом. За прогнозами, до 2045 року їх буде 650 мільйонів. Треба пам’ятати, що кількість нових випадків можна скоротити удвічі, якщо правильно харчуватися; змінити спосіб життя – з  повноцінними сніданком, обідом та вечерею, а не один прийом їжі за день увечері; бути активним, позбутися шкідливих звичок.

 

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я»

 

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk