• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Відбулося засідання Ради безбар’єрності

Україна продовжує послідовний курс на створення безбар’єрного середовища для усіх громадян, бо на першому місці є потреби людини. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Ради безбар’єрності, що відбулося 29 березня за участі Першої леді України Олени Зеленської.

Від Полтавської області участь у засіданні взяли заступник начальника ПОВА Володимир Когут, представники структурних підрозділів Полтавської ОВА та голови громад.

«Інклюзивність, відкритість та високі стандарти якості життя — все це має бути не лише в столиці та великих містах. Але і в найбільш віддалених населених пунктах», — наголосив Денис Шмигаль.

«Нагадаю, коли ми підбивали минулого разу підсумки року, то відзначили тривожну цифру: для 50 % нашого суспільства люди з інвалідністю залишаються невидимими. Про те, що бачать людей з інвалідністю у громадських місцях, каже лише чверть опитаних. А насправді їх лише офіційно – три мільйони. І ще близько 300 тисяч додалося за два роки ворожого вторгнення. Соціальна невидимість завжди має лише одну причину – брак можливостей. Відкривати, а не закривати. Робити видимими людей через їхні потреби. Не маємо часу на формальні рішення. Нас і так щодня намагаються знищити. Натомість ми повинні навчитися зберігати й цінувати кожного жителя країни. Лише це шлях до спільного самозбереження й виживання», — наголосила у виступі Олена Зеленська.

Учасники засідання обговорили результати роботи міністерств та пріоритетні напрями в запровадженні фізичної безбар’єрності.

За словами Прем’єр-міністра, із 500 запланованих до виконання заходів із безбар’єрності у 2023 році виконана лише половина. Інші досі в роботі, і міністерства мають звернути на це увагу.

Прем’єр-міністр також виокремив напрямки, які є пріоритетними. Перший — це створення максимального простору можливостей для захисників.

«Ідеться про реформу ВЛК і МСЕК, про дебюрократизацію установ, про фізичну безбар’єрність в усіх закладах, куди може прийти захисник чи захисниця. Ми не одну нараду з цього приводу провели на міністерському рівні. Маємо розповсюдити цю практику на територію всієї нашої держави», — підкреслив Денис Шмигаль.

Також частиною безбар’єрності, за словами Глави Уряду, є самореалізація ветерана. Добре оплачувана робота, ефективне застосування своїх знань та умінь, опція створення власного бізнесу. Над цим Уряд також працює спільно з Міністерством економіки.

«Другий пріоритетний напрямок — відбудова за принципом «краще, ніж було». Де «краще» обов’язково означає «доступніше». Вся відновлена інфраструктура має відповідати стандартам інклюзивності та безбар’єрності. І місцевій владі це обов’язково треба враховувати під час розробки стратегічних документів та під час реалізації проектів», — зауважив Прем’єр-міністр.

Третій напрямок, який озвучив Денис Шмигаль, — цифрова безбар’єрність. Діджиталізація, за його словами, є нашою кроссекторальною темою, вона охоплює практично всі реформи, які зараз відбуваються.

«Тут ідеться про доступ до швидкісного інтернету навіть у віддалених громадах. Про можливості скористатися цифровими послугами для тих людей, які мають фізичні особливості. І, звичайно, про те, що кожен новий діжджитал-сервіс, який ми впроваджуємо, наближає нас до інклюзивного суспільства», — відзначив очільник Уряду.

Окремо Прем’єр-міністр наголосив на локальному вимірі безбар’єрності, який має забезпечити кожна громада, зокрема доступність громадських просторів та укриттів.

Голова Опішнянської громади Микола Різник розповів на раді про безбар’єрне середовще селища, забезпечення безперешкодного доступу до медичних закладів Опішні, надання адміністративних та соціальних послуг, залучення людей із інвалідністю до культурного життя.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk