• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Державна допомога для осіб, які не мають права на пенсію: як її отримати

Альтернативою пенсійним виплатам для осіб, які з будь-яких причин не мають необхідного страхового стажу, є призначення державної соціальної допомоги відповідно до Закону України ,,Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”.

На сьогодні в Полтавській області таку допомогу отримують 7,5 тисяч осіб.

  • Яким критеріям має відповідати особа для призначення допомоги?
  • досягли 65 річного віку і не мають права на пенсію відповідно до законодавства (жінки 1960 року народження і старші після досягнення ними, зокрема, віку: 63 роки 6 місяців. - які народилися з 01.10.1958 по 31.03.1959; 64  роки - які народилися з 01.04.1959 по 30.09.1959; 64 роки 6 місяців. - які народилися з 01.10.1959 по 31.03.1960);
  • особа визнана особою з інвалідністю та не одержує пенсію або соціальні виплати, що призначаються для відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням  здоров'я  на виробництві, передбачені Законом України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" та допомогу  відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”.
  • одночасно є малозабезпеченою особою (крім осіб з інвалідністю І групи). Тобто середньомісячний сукупний дохід яких за останні шість місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги, не перевищує прожиткового мінімум для осіб які втратили працездатність (2361 грн). Середньомісячний сукупний дохід визначається з урахуванням доходів членів сім’ї особи яка звертається за призначенням допомоги.

Особам з інвалідністю І групи допомога призначається незалежно від розміру отриманого доходу.

  • Що необхідно для призначення допомоги?

Подати уповноваженій посадовій особі територіальної громади або ЦНАП, в містах обласного значення –до територіального управління соціального захисту населення відповідну заяву та декларацію про доходи та майновий стан осіб для призначення соціальної допомоги. При собі мати паспорт, трудову книжку та довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.

  • Важливо пам’ятати?

Допомога призначається з дня звернення. При цьому у разі звернення за допомогою не пізніше 3-х місяців з дня досягнення особами встановленого віку або встановлення групи інвалідності, допомога призначається відповідно з дня досягнення особами відповідного віку  або встановлення МСЕК інвалідності особі.

  • Який розмір допомоги?

Допомога виплачується у розмірі не менше прожиткового мінімуму для осіб що втратили працездатність (у 2024 році - 2361 грн).

Особам, які не мають права на пенсію допомога призначається і виплачується довічно, особам з інвалідністю – на строк встановлення групи інвалідності.

Image

Анонси

27.04.2024 – Великодній ярмарок
Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk