Довідка про підсумки роботи із зверненнями громадян за І квартал 2021 року

Надрукувати

   На виконання вимог Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України від 07.02.2008  № 109/2008 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації (далі-Департамент) проведено аналіз роботи із зверненнями громадян за І квартал 2021 року.

   Відповідно до чинного законодавства Департаментом створені належні умови для прийому громадян, забезпечення своєчасного та якісного розгляду їх заяв, скарг, оперативного вирішення порушених питань.

   Діловодство звернень громадян ведеться відповідно до вимог Інструкції з діловодства за зверненнями громадян. Реєстрація звернень громадян проводиться у відповідних журналах реєстрації та на реєстраційно-контрольних картках відповідно до вимог Класифікатора звернень громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 858 «Про затвердження Класифікатора звернень громадян» (з  редакцією від 01.06.2019 зі змінами внесеними згідно Постановами КМ станом на 22.05.2019).

   Особисті прийоми громадян керівництвом Департаменту (з обмеженнями на період карантину), робота «гарячих» телефонних ліній та телефонів довіри проводяться відповідно до затверджених графіків, які розміщено на сайті Департаменту та на стенді в приймальні Департаменту. Звернення громадян розглядаються своєчасно, в терміни, передбачені чинним законодавством, не допускається поверхневе їх опрацювання. Належна увага приділяється роботі із зверненнями інвалідів, ветеранів війни, учасників АТО, громадських організацій.

   Протягом І кварталу 2021 року до Департаменту надійшло  29 звернень (за І квартал 2020 – 7 звернень). Жодне з отриманих звернень не залишилося поза увагою відповідальних працівників. Громадяни звертались: до Верховної Ради України – 1 звернення, до облдержадміністрації – 25 звернень, до комунальної бюджетної установи «Обласного контактного центру» - 3 звернення. Звернення надходили від жителів: м. Полтава та Полтавської області – 23 звернення, з м. Києва – 4 звернення, з м. Харків – 2 звернення.

   Для порівняння, у минулому році за І квартал громадяни звертались: до Офісу Президента України – 2 звернення, до Кабінету Міністрів України – 1 звернення,  до голови облдержадміністрації – 1 звернення, до Департаменту – 1 звернення, до комунальної бюджетної установи «Обласного контактного центру» - 2 звернення.

   За характером основних питань, що порушувалися громадянами у зверненнях, переважне місце займають питання щодо ціноутворення тарифів на житлово-комунальні послуги, діяльності органів влади, відзначення пам’ятних дат та увіковічення пам’яті Героїв України, питання демонтажу комуністичної символіки, питання екології та водних ресурсів області, розміщення публікацій у регіональних засобах масової інформації, а також питання суспільно-політичного та соціально-економічного характеру.

   Робота з листами, заявами і скаргами в Департаменті направлена на неупереджений, об’єктивний та своєчасний їх розгляд, на вжиття заходів щодо запобігання виникненню підстав для повторних звернень та звернень до органів влади вищого рівня. Стан виконавської дисципліни щодо роботи із зверненнями громадян знаходиться на постійному контролі у керівництва Департаменту.

   Враховуючи карантинно-обмежувальні засоби у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції особистий прийом громадян керівництвом Департаменту не проводиться. В разі необхідності, спілкування відбувається дистанційно: шляхом листування, телефоном, електронною поштою до КБУ «Обласного контактного центру» та на адреси офіційних електронних скриньок Департаменту інформаційної діяльності та облдержадміністрації.

   Результати проведеного аналізу роботи із зверненнями громадян у Департаменті за І квартал 2021 року були розглянуті на щотижневій нараді у директора Департаменту. Зосереджено увагу на вжиття заходів по підвищенню рівня виконавської дисципліни та персональної відповідальності державних службовців Департаменту за роботу із зверненнями громадян, вчасного виявлення гострих суспільно значущих проблем та ефективного вирішення їх на місцях.