Славні отамани Полтавщини

Надрукувати

Олекса Пугач. Микола Найда. Славні отамани Полтавщини. – Полтава: Полтавський літератор, 2020. – 644 с.

Книга «Славні отамани Полтавщини» розповідає про партизансько – повстанський рух козаків і селян Полтавського краю в 1918-1932 роках, які віддано і саможертовно боролися проти німецьких окупантів і гетьманського – поміщицької влади, російських денікінських військ і московських червоних окупантів та місцевих безбатченків-зрадників, які пішли на службу до останніх.

Книга вийшла накладом 500 примірників за кошти обласного бюджету.

На 1 етапі цієї боротьби (1918-1919рр.) основну організуючу і направляючу роль в ній зіграли УПСР (боротьбистів), УСДРП та Московська РКП (б). Остання, використовуючи ситуацію, направила на Україну Російську Червону армію, проти якої незабаром і вела боротьбу повстанська армія отамана Григор’єва. Це була перша масштабна спроба боротьби проти московської навали.

На 2 етапі (1920-1923 рр.) висвітлюється роль і діяльність лідерів та місцевих керівників УКП (боротьбистів), які в травні-червні 1920 року підняли повстання проти терору, свавілля, грабунків та жорстокої диктатури московських червоних окупаційних військ. Саме в цей період на території Полтавського краю, в тому числі і Кременчуцької губернії проти московських окупантів виступили і активно діяли боротьбистські повстанські загони, на чолі яких стояли отамани Левченко, Скирта, Кикоть, Мошенський, Молчанов, Ангел, Гонта, Хмара, Чорний та багато інших. Висвітлюються і рейди по території краю повстанських загонів батька Махна. В книзі розповідається і про той неприпустимий компроміс – примирення з ворогом, на який пішла УКП (боротьбистів), та її лідери, що потім і призвело до непоправимих, трагічних наслідків (арешти) і розстріли лідерів партії, отаманів і ін.).

На 3 етапі боротьби 91928 -1932 рр.) Сталін і його ЦК ВКП (б) активізували свою антинародну політику. В книзі детально висвітлюється намагання українських патріотів К. Шапоренка, М. Маслича, М. Малька, Т. Кириленка та інших, підняти селянство на збройний опір московській політиці руйнування селянських господарств та голодомору-геноциду українців.

 Інформація про події і їх учасників опирається на архівні документи, спогади безпосередніх учасників, перекази їх рідних і близьких. У вигляді художніх вставок в книзі подано народний фольклор і гумор тих часів, а також фотознімки зі справ ГПУ-НВКД.

Книга ця буде цікавою і корисною для всіх, хто цікавиться правдивою і об’єктивною історією нашої країни.

Книга вийшла накладом 500 примірників за кошти обласного бюджету.