Роман Лещенко: «Земельна реформа – не лише про ринок землі. Це й про підтримку тих, хто на цій землі працює і живе»

Надрукувати

На цей рік у державному бюджеті для с/г виробників передбачено 4,5 млрд грн підтримки.

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко розповів про пріоритети цієї підтримки за цілою низкою напрямів в своєму блозі для видання «Обозреватель».

«Програма підтримки та розвиток сімейних фермерських господарств включає виплати при реєстрації сімейного фермерського господарства – 5 тис. грн за гектар, якщо тримають корів – 5 тис. грн за поголів’я щорічно. Також держава компенсує 36 тис. грн на дорадництво. Цього року, нарешті, виплачено, і це тепер буде регулярно, компенсацію ЄСВ. Тобто держава надає пільгові умови для сімейних фермерських господарств, працює спрощена форма звітності та підтримка на старті», – розпоповів Роман Лещенко.

На галузь садівництва держава виділила 450 млн грн. Це, за словами Міністра, має сприяти щорічному зростанню на декілька тисяч гектарів площі садових насаджень, а це нові робочі місця. Окрім цього, держава компенсує вартість саджанців, часткову вартість техніки для садівництва і вартість переробки. Виробникам плодів, ягід, винограду та хмелю, які займаються сільськогосподарською діяльністю, компенсують до 50% вартості будівництва та придбання необхідного обладнання.

Тваринництво держава підтримує у вигляді часткового відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин, стимулює осучаснення виробництва.

«Також цього року на часткову компенсацію передбачено 1 млрд грн сільгосптоваровиробникам, які придбали техніку та обладнання вітчизняного виробництва. Це дуже актуально для аграріїв, адже зношеність наявної в них техніки сягає понад 70%. Реалізація програми з часткової компенсації с/г техніки дозволила за останні два роки удвічі збільшити питому вагу вітчизняної техніки у формуванні ринку с/г техніки та обладнання. Понад 200 виробників взяли в ній участь»,  – зазначає Роман Лещенко.

Крім того, як підкреслює Міністр, навесні 2021 року Уряд спростив механізм надання фінансової підтримки фермерським господарствам, позбавивши їх цілої низки непотрібних бюрократичних тяганин. Також майже на 170% було збільшено розмір бюджетної субсидії на одиницю оброблюваних угідь тим фермерським господарствам, які щойно утворилися.

Він також вказує, що в липні Кабмін схвалив постанову, якою дозволив надавати кредити під держгарантії малим фермерам на придбання землі с/г призначення. Такі кредити сьогодні видає понад десяток банків.

Отримали допомогу, за словами Романа Лещенка, і виробники картоплі. Так, Уряд підвищив компенсацію до 50 % на будівництво картоплесховищ, цехів, створення комфортних умов ринку для виробників. Тепер одне аграрне підприємство зможе отримати до чверті мільйона гривень підтримки від держави.

«Запущено і програму підтримку фермерам, які сіють гречку, тож наступного року очікуємо збільшення урожаю», – зазначає він.

«Наприкінці вересня також було ухвалено Закон України, завдяки якому молоді фермери до 35 років зможуть першочергово отримувати державну підтримку. Документ також врегульовує передачу земель вільного користування у власність фермерського господарства, щоб останнє могло офіційно підтвердити використання цієї землі під фермерство. Це відкриває доступ до державних програм підтримки та до фінансових кредитних ресурсів банків», – акцентує Міністр.

За програмою «Доступні кредити 5-7-9%» аграрії цього року отримали майже половину від загальної суми програми – понад 26 млрд грн. Міністерство аграрної політики звернулося до Міністерства фінансів України з проханням продовжити програму на наступний рік.

«Очікуємо також на ухвалення важливого для гравців ринку землі законопроекту №3205-2 про Фонд гарантування кредитів для фермерів. Такий Фонд дозволить надати підтримку малим та середнім фермерам у вигляді часткового гарантування виконання зобов’язань таких суб’єктів перед фінансовими установами за кредитними договорами», – додає Роман Лещенко.

Окремий напрям, за його словами, – активізація вітчизняного виробництва новітніх систем зрошення, а також інвестиції в галузь зрошення як таку. «Для нас важливо, щоб всі регіони України повноцінно розвивались. На Півдні хороший урожай можливий виключно з запровадженням зрошення, ми системно рухаємось в цьому напрямку. Ми ініціювали постанову щодо порядку підтримки фермерів під меліоровані землі – вона зараз на розгляді в Уряду», – вказує Міністр.

Суть цієї постанови, як розповів Роман Лещенко,  полягає в тому, що держава бере на себе зобов’язання підвести воду до фермерського господарства, фермер інвестує в це поле, а держава компенсує частину витрат на дощування, крапельне зрошення та інше. Це відновлення овочівництва, садівництва, зокрема українського персика, створить сировину для консервації, заморозки, сушки відповідних фруктів та овочів.

«Земельна реформа – не лише про ринок землі. А й про підтримку тих, хто на цій землі працює, живе, ростить сім’ю. Завдання держави – зробити так, щоб фермер відчував її підтримку, мав гарантії захисту та можливості для довгострокового й глобального розвитку. Ми чуємо голос аграріїв і дослухаємося до нього, ми робимо все для того, щоб український фермер мав змогу працювати на своїй землі, долучатися до покращення життя своєї громади та виходити з конкурентною пропозицією на зовнішні ринки. Адже буде фермер – буде доглянута земля, буде розвиватися громада, буде перспектива в села», – резюмує Роман Лещенко.

Міністерство аграрної політики та продовольства України