У Полтавській області виявлено 92 суб’єкти господарювання, які використовували незадекларовану працю 595 найманих робітників

Надрукувати

Завершено інспекційну кампанію з питань виявлення неоформлених трудових відносин. У Полтавській області виявлено 92 суб'єкти господарювання, які використовували незадекларовану працю 595 найманих працівників.

Завершено інспекційну кампанію з питань виявлення неоформлених трудових відносин, проведену інспекторами праці Державної служби України з питань праці з 1 липня по 30 вересня 2021 року, за участі представників Національної поліції, Державної податкової служби, Державної служби України з безпеки на транспорті, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Державної міграційної служби та органів місцевого самоврядування.

За результатами проведених заходів контролю у Полтавській області виявлено 92 суб'єкти господарювання, які використовували працю 595 найманих працівників без укладення трудового договору або на підставі цивільних договорів, які мають ознаки трудового договору.

Найчастіше незадекларовані працівники використовувалися у сферах сільського господарства (268 незадекларованих працівників у 12 роботодавців), торгівлі (136 незадекларованих працівників у 43 роботодавців), тимчасового розміщування і організації харчування (57 незадекларованих працівників у 16 роботодавців), будівництва (47 незадекларованих працівників у 9 роботодавців).

Виявлено факти використання 5 фізичними особами без державної реєстрації суб’єкта господарювання найманої праці 35 працівників. 53 фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку першої – третьої груп, використовували працю 427 незадекларованих працівників.

В ході та за результатами проведених заходів державного контролю укладено трудові договори із 142 працівниками.

За результатами заходів державного контролю внесено 83  приписи на усунення виявлених порушень, складено та передано до суду 30 протоколів про адміністративне правопорушення за ч. 3 ст. 41 КУпАП. Також винесено 13 постанов по абз. 2, 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП про накладення фінансових санкцій, за допуск працівників до роботи без оформлення трудового договору, на суму 3900,0 тис. грн.       

За результатами проведених Управлінням заходів державного контролю, відвідувань роботодавців та інформаційно-роз'яснювальної роботи трудові договори було укладено з 5,8 тис. працівниками.

Потрібно зазначити, що динаміка працевлаштування працівників, а також їх кількість у конкретних роботодавців постійно відстежується інспекторами праці. До роботодавців, у яких при збереженні рівня активності господарської діяльності зменшиться кількість працівників після завершення інспекційних заходів, увага буде особливо прискіпливою, в тому числі і шляхом проведення повторних інспекційних заходів.

 

Управління Держпраці у Полтавській області