• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Небезпека чадного газу

Минулого тижня, з 27 вересня по 3 жовтня, в області від отруєння чадним газом загинула 1 людина та 2-є постраждало.

Так, 3 жовтня до КНП «Новосанжарська центральна лікарня» з попереднім діагнозом «отруєння чадним газом» госпіталізовано літню жінку 1938 року народження, мешканку Драбинівської сільської громади Полтавського району. Також на місці події виявлено тіло господаря – чоловіка похилого віку, яке для встановлення причини смерті направлено до Кобеляцького відділення обласного бюро СМЕ. Обставини даної події встановлюються.

Загалом із початку року в Полтавській області сталося 16 випадків отруєння чадним газом, внаслідок чого 5 людей загинуло та 22 особи постраждало, у тому числі 8 дітей.

Як свідчить статистика, випадки отруєнь частішають з настанням холодів та початком опалювального сезону. Частіше за все люди отруюються чадним газом через необережність при користуванні приладами пічного та газового опалення. Адже чадний газ – це продукт неповного згорання будь-якого палива через нестачу кисню в зоні горіння.

У газифікованому приміщенні наявність чадного газу можна виявити за кольором полум’я згоряння природного газу, яке з блакитного (синього) змінює свій колір на жовтий, або за допомогою сигналізатора загазованості.

Чадний газ небезпечний тим, що його не можна відчути: він безбарвний і не має запаху. Потрапляючи дихальними шляхами до крові, він витісняє гемоглобін кисню. В результаті настає кисневе голодування тканин.

Невеликі дози чадного газу викликають у постраждалого сльозотечу, сухий кашель, біль у грудях, почервоніння шкіри, прискорене серцебиття, сонливість, головокружіння, шум у вухах, запаморочення, головний біль (ніби «обруч» на голові), відчуття втоми тощо.

При тяжкому отруєнні у людини порушується дихання, настають судоми, вона втрачає свідомість. При цьому, втрата свідомості настає поступово та супроводжується таким знесиленням, що навіть відчувши небезпеку, людина часто не може самостійно врятуватись.

Найбільш чутливими до чадного газу є діти, вагітні та люди із захворюваннями легень та серця.

У разі отруєння чадним газом необхідно:

- вивести або винести постраждалого на свіже повітря;

- викликати швидку медичну допомогу;

- забезпечити вільне надходження повітря до легень, розстебнувши одяг;

- якщо постраждалий притомний, дати випити рідину (чай, каву, воду);

- якщо постраждалий непритомний, піднести до носа змочену нашатирним спиртом ватку;

- у разі відсутності дихання необхідно провести серцево-легеневу реанімацію.

Аби уникнути отруєння, треба дотримуватися наступних правил безпеки:

- стежити за технічним станом (справність, незасміченість) димових і вентиляційних каналів;

- користуватися газовими та пічними приладами лише за наявності тяги в димоходах і вентиляційних каналах;

- у помешканні з пічним опаленням відчиняти заслінку в пічці;

- частіше провітрювати приміщення, де є газові прилади;

- не використовувати газові плити для обігріву приміщень;

- не користуватися електровитяжкою у приміщеннях, де працює газовий прилад з відводом продуктів згорання у димохід. Якщо одночасно працюють електровитяжка та димохідний газовий прилад, виникає зворотна тяга;

- не залишати двигуни автомобілів у роботі в закритих приміщеннях.

 

За матеріалу Департаменту з питань оборонної роботи,

цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Полтавської ОДА

 

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk