Previous Next

На Полтавщині розпочинає роботу проєкт USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування «ГОВЕРЛА»

Надрукувати

21 вересня відбулася зустріч голови Полтавської облдержадміністрації Олега Синєгубова з керівником проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування («ГОВЕРЛА»)» Габріелем Абрагамом.

Цей проєкт є найбільшою програмою, що фінансується USAID для підтримки реформи децентралізації в Україні. Її бюджет – 74 мільйони доларів США та строк реалізації до 2026 року. Основна мета – надання підтримки Уряду України у впровадженні реформи децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

За результатами конкурсного відбору, оголошеного в липні, проєкт «ГОВЕРЛА» обрав 25 громад у трьох пілотних областях: Львівській, Полтавській та Волинській. Вони стануть першими громадами-партнерами. Важливим є те, що «ГОВЕРЛА» працюватиме на національному та місцевому рівнях заради розвитку всіх громад. Проєкт планує розробляти модельні інструменти й механізми, якими зможуть скористатися громади всієї країни.

Керівник проєкту Габріель Абрагам розповів, за якими напрямами працюватимуть експерти.

«Проєкт реалізовуватиметься за трьома основними напрямами: створення законодавчої бази, зміцнення і підтримка роботи органів місцевого самоврядування, а також залучення до усіх процесів громадян. Проєкт покликаний покращити надання послуг, навчити готувати та виконувати бюджет громади, підтримувати механізми функціонування всіх органів місцевого самоврядування, – розповів Габріель Абрагам. – Спеціалісти надаватимуть технічну допомогу. Плануємо відкрити офіс у Полтаві, де експерти напряму спілкуватимуться з представниками громад. Поширювати розроблені інструменти плануємо і на інші територіальні громади. Зокрема, проводитимемо навчання, до яких будуть залучені громади області».

Громадами-партнерами в Полтавський області стали 5 громад: Миргородська, Оржицька, Диканська, Лубенська, Сенчанська. Наступними кроками у співпраці з громадами стануть підписання Меморандуму про співпрацю та визначення інструментів підтримки для кожної громади-партнера.

Голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов зазначив, що від реалізації Проєкту "ГОВЕРЛА" органи місцевого самоврядування тільки виграють.

«У громад не вистачає бізнес підходу до управлінських рішень. Щоб усі сфери розвивалися і процвітали, необхідно вималювати стратегію розвитку і направляти ресурси у правильне русло, – розповів Олег Синєгубов. – Деякі громади хочуть брати участь у ваших проєктах чи проєктах Мінрегіону, але не вміють спланувати бюджет таким чином, щоб залишити на розвиток певну частину коштів. Надіємося, що ваші фахівці навчать громади стратегічно вибудовувати свою роботу. І впевнений, що цей пілот буде корисним не лише для 5 обраних громад, а й для всієї області».

Офіційне відкриття Проєкту "ГОВЕРЛА" відбудеться 27 вересня в Києві за участі високопосадовців, народних депутатів України, директора Місії USAID в Україні та Білорусі Джеймса Хоупа, тимчасової повіреної у справах США в Україні Крістіни А. Квін, представників громад трьох обраних областей, міжнародних організацій, експертів, ЗМІ тощо.