Previous Next

«Суми в платіжках мають бути не більшими, ніж розраховано на основі річних тарифних пропозицій», – Євген Греков

Надрукувати

Близько місяця лишається до старту опалювального сезону. Стан підготовки області до зими й тарифні питання порушили на тематичному брифінгу в облдержадміністрації 17 вересня.

«Якісна підготовка до опалювального сезону і своєчасний його початок – нині одне з найважливіших завдань, які стоять перед органами влади і місцевого самоврядування. Це питання тримаємо на контролі. Щотижня проводимо засідання профільної обласної координаційної ради. Спільно з представниками громад, райдержадміністрацій, теплокомунальних підприємств обговорюємо всі нагальні питання й відпрацьовуємо проблемні ситуації», – зазначив заступник голови облдержадміністрації Євген Греков.

Акцентував, що в новому опалювальному сезоні тарифи на тепло встановлюють органи місцевого самоврядування.

«Тарифи на теплопостачання для населення повинні лишитися такими ж, як і торік. На цьому неодноразово наголошував Президент, ці ж завдання ставить Уряд. Суми в платіжках мають бути не більшими, ніж розраховано на основі річних тарифних пропозицій», – зазначив Євген Греков.

Додав, що завдяки ініціативам Президента Володимира Зеленського з’явилися такі інструменти, як фіксовані річні пропозиції газу для людей і для підприємств теплокомуненерго. Так, для побутових споживачів доступні річні пропозиції газу за ціною 7,96 гривень за кубометр, а для підприємств теплокомуненерго запропоновані трирічні контракти з ціною 7,42 гривні за кубометр на перший рік.

Начальник управління житлово-комунального господарства та енергетики ОДА Едуард Рева поінформував, що ціна природного газу, врахована у діючих тарифах на теплову енергію, в області коливається від 4048,49 до 6599,4 гривень за тисячу кубометрів без ПДВ. Розмір тарифів на послугу з постачання теплової енергії – від 1555,5 до 2040,44 гривень за одну гігакалорію, послугу з гарячого водопостачання – від 94,84 до 128,26 гривень за метр кубічний.

«Ціна природного газу, врахована у прогнозних тарифах на теплову енергію, – 7420 гривень за тисячу метрів кубічних», – зазначив Едуард Рева.

Інший інструмент підтримки з боку держави – врегулювання боргів підприємств теплокомуненерго перед НАК «Нафтогаз України». Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», який набрав чинності 29 серпня. Уряд уже затвердив Методику розрахунку різниці в тарифах. Нині територіальні комісії з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах, створені в регіонах, в оперативному режимі відпрацюють питання, адже суми, визначені ними, ляжуть в основу законопроєкту щодо внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік».