Previous Next

«Укрпошта» планує автоматизувати всі відділення в селах, де проживає більше 1200 жителів

Надрукувати

У рамках стратегії 100% автоматизації «Укрпошти» в найближчий рік компанія автоматизує всі відділення в селах, де проживає більше 1200 жителів, та завершить впровадження проєкту пересувних відділень у найвіддаленіших куточках на всій території країни.

Для цього поштовий оператор встановить близько 1300 комп’ютерів та запустить майже 1800 пересувних відділень ще у 17 областях, покривши всю Україну. Таким чином, до кінця 2022 року більше 10 млн людей уперше отримають доступ до цифрових послуг. Про це стало відомо 14 вересня 2021 року під час офіційної презентації заключного етапу проєкту пересувних відділень Укрпошти.

«Сьогодні ми вийшли на фінішну пряму, ще рік – і кордони між минулим та майбутнім будуть назавжди стерті. Ми відмовимося від папірців, а наші клієнти та працівники в усіх куточках України нарешті відчують переваги сучасних технологій та можливостей, які вони надають. «Укрпошта» стане єдиною компанією, яка вперше в історії України забезпечить доступність цифрових та банківських послуг у кожному населеному пункті країни. І цей проєкт давно не про купити машини і комп’ютери. Він про сучасний клієнтський сервіс і обслуговування «в один клік», про звітність день у день, про якісно нові умови роботи для працівників, про нову сторінку в історії «Укрпошти» та України», – зазначив генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський.

У 2021 році в регіонах України запрацює понад 800 пересувних відділень. У 2022 році «Укрпошта» запустить ще близько тисячі пересувних відділень. До того ж всі листоноші мобільних відділень отримають нові термінали 3 в 1 для покращення клієнтського сервісу та оптимізації процесів звітності.

Фінансування проєкту здійснюється власними силами поштового оператора, а також кредитними коштами від Європейського Банку Реконструкції та Розвитку. Відповідна угода була підписана в листопаді минулого року та передбачає інвестиції у розмірі 33 млн євро на закупівлю та оснащення автомобілів пересувних поштових відділень. Доавтоматизація стаціонарних сільських відділень та закупівля мобільних терміналів для пересувних відділень, а також інтеграція нових IT-систем коштуватиме компанії ще близько 20 млн євро. Усі ці витрати «Укрпошта» покриє з власних прибутків.

«Ми дуже раді та пишаємося бути партнером «Укрпошти, яка є одним з найяскравіших прикладів трансформації держпідприємств в Україні», –  зазначив Марк Магалецький, заступник директора Європейська банку реконструкції та розвитку в Україні.

У рамках презентації проєкту гостям продемонстрували автомобілі Citroёn Berlingo L2 «worker», які дообладнали для того, щоб внутрішня конфігурація задовольняла усі вимоги для ефективної роботи мобільної пошти. Авто розраховані на трьох людей та обладнані робочим місцем для листоноші бригади. Пересувне відділення має тепло- та шумоізоляцію, систему GPS, кондиціонер та пічку для обігріву, щоб поштова команда працювала комфортно за будь-якої погоди. При цьому авто має великий ізольований багажний відсік для посилок, систему для сортування кореспонденції, вогнестійкий сейф.

Закупівлю авто для останнього етапу впровадження пересувних відділень, як і всі попередні,  Укрпошта провела через систему електронних публічних закупівель ProZorro.  

 

Довідково

Проєкт «Пересувні відділення» – це проєкт Укрпошти, мета якого покращити якість надання поштових, логістичних і фінансових послуг у селах з населенням до 1,2 тис. осіб. Пересувне відділення – це повноцінне поштове відділення, яке приїжджає до домівки користувача з усіма послугами, що надає пошта, продуктами, а у період пандемії коронавірусу – ще й ліками.