Гострі кишкові інфекції, харчові отруєння та їх профілактика

Надрукувати

Гострі кишкові інфекції – це одні з найбільш поширених інфекційних захворювань, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей. Зазвичай, їх викликають бактерії чи віруси, що потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Лише за 5 місяців 2021 року в Україні було зареєстровано 12,5 тис випадків ГКІ та 30 групових спалахів ГКІ, у результаті яких захворіло 263 людини, у т. ч. 237 дітей. Із них 14 спалахів встановленої та невстановленої етіології, 10 спалахів  ротавірусного ентериту , 5 спалахів сальмонельозу та один спалах вірусного гепатиту А.

Переважали спалахи в дитячих дошкільних закладах (63%) та школах (13%), решта сталися в побуті, оздоровчих закладах та ймовірно були пов’язані із закладами громадського харчування. Тож варто пам’ятати, що дітей потрібно навчати правил особистої гігієни перед відправкою на відпочинок.

Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Симптоми

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.

5 кроків до безпечнішої їжі

1. Підтримуйте чистоту:

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

3. Ретельно готуйте їжу:

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженню їжі.

 

 

За матеріалами ЦГЗ МОЗ України