Previous Next

«Створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, постраждалих від домашнього насилля та насилля за ознакою статі на рівні територіальних громад є вкрай важливим на сьогодні», - Катерина Рижеченко

Надрукувати

Сьогодні, 26 серпня, під головуванням заступника голови Полтавської облдержадміністрації Катерини Рижеченко відбулось засідання Міжвідомчої координаційної ради з гендерних питань та проблем сім'ї.

Учасниками зібрання були члени Міжвідомчої координаційної ради, серед яких представники правоохоронних органів, відповідальних служб області, громадськість. В режимі відеозв'язку до наради долучились керівники райдержадміністрацій та територіальних громад області.

Відомо, що питання реалізації державної політики  у сфері запобігання та протидії  домашньому насильству перебуває на особливому контролі Уряду та знаходиться під патронатом Першої леді України  Олени Зеленської. 

Проблема насилля в сім'ї на сьогодні є досить актуальною. Від наслідків домашнього насилля страждає не лише потерпіла особа, а й вся родина, особливо діти, які зростають в атмосфері постійної агресії та ворожості.  Статистика невтішна:  кожна 5 сім'я в області живе у страху перед агресором та повністю залежить  від нього як морально, так і матеріально.

Наразі в області діє розгалужена мережа служб підтримки осіб постраждалих від домашнього  насилля, насилля за ознакою статі: 12 центрів соціальних служб, 29 центрів надання соціальних послуг, 2 центри соціально-психологічної реабілітації дітей. Також, свої послуги в області надають 28 спеціалізованих мобільних бригад соціально-психологічної допомоги. 

В селі Омельник працює обласний соціальний центр матері та дитини, в якому з вересня 2020 року запроваджено послугу з притулку для жінок з малолітніми дітьми, що перебувають у складних життєвих обставинах та страждають від домашнього насилля. Суттєву підтримку надає притулок для жінок БО «Світло надії». Протягом 2020 року в притулку проживало 43 жінки та 50 дітей, за 7 місяців 2021 року  - 29 жінок та 37 дітей.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21.04.2021 року № 398 затверджено Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. На даний час в Котелевській, Пирятинській, Решетилівській, Миргородській, Семенівській, Щербанівській, Глобинській територіальних громадах проводиться організаційна робота щодо створення центрів соціально-психологічної допомоги постраждалим від насилля.

«Питання створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, постраждалих від домашнього насилля та насилля за ознакою статі, на рівні територіальних громад, і реалізації субвенції, яку уряд затвердив цього року є вкрай важливим та пріоритетним питанням на сьогодні», -  зазначила голова Міжвідомчої координаційної ради з гендерних питань та проблем сім'ї, заступник голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко. – Наразі заради подолання проблеми та ефективної протидії домашньому насиллю потрібна чітка, злагоджена та комплексна робота кожного.»

За підсумками засідання Міжвідомчої координаційної ради відповідальним керівникам надано протокольні доручення до виконання.