Previous Next

Представникам духовенства Полтавщини презентовано перспективи впровадження та розвитку капеланства в охороні здоров’я України

Надрукувати

Сьогодні, 13 серпня, відбулись установчі збори Полтавського підрозділу ГО «Асоціація капеланів в охороні здоров’я України».

Капеланство в охороні здоров’я – це інститут (служба) капеланів, які представляють різні конфесії, мають богословську і клінічну спеціалізовану підготовку та уповноважені релігійними організаціями здійснювати душпастирську опіку в закладах охорони здоров’я, спрямовану на забезпечення релігійних і духовних потреб пацієнтів та їхніх сімей. Людина, звертаючись з тяжкою хворобою переживає страждання, і вміння надати духовну опіку насправді впливає на зменшення больового симптому. Основне завданням капелана - духовна опіка хворих та його родичів, робота з медичним персоналом, адже медики так само потребують духовного погляду на хворобу й страждання пацієнтів. Для того, щоб медичний капелан міг здійснювати свою душпастирську діяльність, йому необхідно пройти богословську та клінічну підготовку, час від часу підвищуючи свою кваліфікацію, адже капелан служить в особливих умовах, і, на відміну від священика, потребує додаткових знань – медичних, психологічних, соціальних, міжконфесійних, володіючи серйозним пакетом компетенцій.

«Я, як представник всеукраїнської ініціативи у створенні та просуванні медичного капеланства у сфері охорони здоров’я, хочу вам не лише презентувати, а й включити вас у цю роботу. Дуже важливо, щоб в Україні цей рух був на високому рівні та просувався не лише на рівні Києва, а й на місцях. Маю практичний досвід медичного капеланства у Львові, в свій час представляв Україну у Європейській асоціації медичних капеланів і з того часу, залучившись європейським досвідом, ми впроваджуємо набутий досвід в Україні», - зазначив Андрій Нагірняк, віце-президент та співзасновник Асоціації капеланів в охороні здоров’я України, модератор проєкту із впровадження капеланства в Україні.

У ході зустрічі присутнім представлено Концепцію впровадження капеланства та план дій щодо її реалізації, презентовано перспективи та етапи впровадження капеланства в системі охорони здоров’я України.

Медичне капеланство є кроком для гуманізації системи охорони здоров’я України.