Previous Next

У Полтаві Національна асоціація громадського харчування провела дегустацію типового шкільного меню та показала сучасні технології його приготування

Надрукувати

27 липня у Полтавській спеціалізованій школі-інтернаті спортивного профілю відбулася виїзна демонстрація сучасного технологічного процесу з дегустацією типового шкільного меню. Освітяни з усієї області, директори шкіл та працівники їдалень мали змогу долучитися до Всеукраїнського просвітнього проєкту «Новітні стандарти громадського харчування».

Співзасновник ГО «Національна асоціація громадського харчування» Орест Степаняк показав, як за короткий проміжок часу можна приготувати широкий асортимент страв із нового шкільного меню.

«Хочемо показати на практиці, як працює сучасна кухня. Ми встановили аналог шкільного харчоблоку, перелік обладнання підібрали відповідно до потреб сучасних технологічних стандартів та орієнтуючись на передовий європейський досвід, – розповів Орест Степаняк. – Хочемо допомогти країні, громадам, освітянам перейти на ці сучасні стандарти. Розмов про реформу харчування багато, але кожен по-своєму її трактує. Наше завдання – направити всіх в одне русло, щоб в українських школах їжа була смачною, безпечною, щоб учні охоче бігли до їдальні, а не в супермаркет».

Найбільша проблема, як вважають в Асоціації, – це те, що діти відмовляються їсти в школі. Як підсумок, у 13,5% дітей шкільного віку діагностовано ожиріння. Основний конкурент шкільної їдальні – магазин чи булочна біля школи.

У межах реформи шкільного харчування торік державою видано закладам освіти субвенції на 400 мільйонів гривень на закупку обладнання для харчоблоків. Ще 100 мільйонів профінансовано з місцевих бюджетів.

«Нова система шкільного харчування, започаткована Оленою Зеленською, вже набула великої підтримки в Полтавській області. Це гарно демонструє та кількість людей, яка сьогодні прибула на дегустацію меню, – розповіла заступник директора КУ «Центр фінансово-статистичного аналізу та матеріального-технічного забезпечення освітніх закладів Полтавської обласної ради» Наталія Ковшар. – Полтавська ОДА та Департамент освіти і науки не стоять осторонь. Вже розроблена та діє обласна програма «Дітям Полтавщини здорове харчування». В межах її реалізації передбачено кошти з обласного бюджету в розмірі 9,5 мільйона гривень щороку на оновлення обладнання харчоблоків. У 2021-му всі охочі могли скористатися цим і направляли до Департаменту заявки».

У Стратегії розвитку Полтавщини на 2021-2027 роки заплановано придбання 700 одиниць техніки для оновлення їдалень в опорних школах.

На презентації технологи показали, як завдяки сучасним технологіям їжа готується швидко (за урок), а за перерву видається. Вона не обвітрюється, свіжа. Готують лише зі свіжих інгредієнтів. Завдяки комбайнам та овочерізкам технологи показали, як спростити роботу кухаря, нарізаючи овочі чи готуючи напівфабрикати для страв.

За період спілкування кухарі Національної асоціації громадського харчування встигли приготувати борщ, плов, гречку, курячі нагетси та котлети, венігрет, салат, овочі на пару, вареники, запіканку...

Паралельно з демонстрацією сучасного технологічного процесу експерти розказали про економічні переваги нових технологій на досвіді українських шкіл, які вже пройшли шлях змін, та про те, як полегшити контроль безпекових норм НАССР в освітніх закладах тощо.

Під час презентації не було жодних згадок про фірми-виробники обладнання чи тогові марки, щоб продемонструвати незаангажованість у виборі й сконцентруватися лише на технологічності процесів і безпечності приготування страв.

Завершилася презентація дегустацією та «відкритим мікрофоном», де присутні змогли поставити питання й отримати відповіді від експертів та технологів Асоціації.