Previous Next

Кожен хворий на гепатит С житель області буде забезпечений ефективним лікуванням за рахунок коштів державного бюджету

Надрукувати

28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом.

Невідомий об'єктПро гарантоване забезпечення державою ефективним лікуванням гепатиту йшлося  сьогодні  на пресконференції за участі виконуючої обов’язки директора «Полтавського обласного центру громадського здоров’я» Ніни Дурдикулиєвої та консультанта БО «СВІТЛО НАДІЇ» Сергія Жука.

«Нині в Полтавській області офіційно зареєстровані й проходять лікування гепатиту С близько 5 тисяч хворих, хоча прихована їх кількість є набагато більшою і становить понад  60 тисяч осіб. Ці люди в більшості не знають про своє захворювання, не лікуються, що є вкрай небезпечним, адже призводить до цирозу та раку печінки», – розповіла Ніна Дурдикулиєва.

За словами Сергія Жука лікування гепатиту С сьогодні доступне кожному хворому жителю області, адже відбувається повністю за рахунок коштів державного бюджету. Ліків в області достатньо, і вони є абсолютно безкоштовними. Сучасні схеми лікування включають адаптовані лікарські препарати, що не викликають побічних реакцій та дають чудовий результат – 95 % хворих через 3-6 місяців повністю виліковуються.

Гепатит – це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. Всі спричиняють захворювання печінки, але між ними є істотна різниця. Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення печінки у мільйонів людей і є однією з головних причин цирозу та раку печінки.

У понеділок, 26 липня, для мешканців міста Полтави на Театральній площі (вул.  Гоголя, 17) з 12:30 до 14:30 години буде працювати виїзний пункт, де всі охочі зможуть оперативно пройти експрес-тестування на гепатити. Також будь-який мешканець області має можливість звернутися до свого сімейного лікаря чи анонімно пройти тестування в кабінеті «Довіри».