Previous Next

Загрози і ризики самолікування

Надрукувати

За визначенням ВООЗ “Самолікування – це використання споживачем лікарських засобів, що знаходяться у вільній торгівлі, для профілактики та лікування порушень самопочуття та симптомів, встановлених самим споживачем”.

У документах ВООЗ наголошується на відповідальності хворого за своє здоров’я. Невід’ємною складовою частиною і неодмінною умовою успішного розвитку концепції самолікування є застосування безрецептурних ОТС-препаратів (англ. Over the Counter – без пропису). Європейська асоціація виробників безрецептурних препаратів термін “самолікування” уточнила – “відповідальне самолікування”. Оскільки люди звертаються за ліками в аптеку, то зростає роль провізора, фармацевта при виборі ліків і здійсненні фармацевтичної опіки. Адже серед безрецептурних препаратів є чимало таких, що здатні викликати побічні реакції, особливо при нераціональному застосуванні.

Навести вагомі аргументи для того, аби люди зверталися до фахівця, перш ніж бігти до аптеки й витрачати гроші на непотрібні або й небезпечні фармацевтичні засоби, ми попросили лікаря загальної практики амбулаторії №2 КП «ЦПМСД №3 Полтавської міської ради» Анастасію Журбу.

Слово – спеціалісту

- Навіть звичайну простуду не варто лікувати самостійно, – пояснює Анастасія Миколаївна, – Самолікування – це одна з найпоширеніших проблем, із якою стикаються медики. Часто люди купують ліки за порадою друзів, знайомих чи родичів. Таке вживання фармацевтичних засобів призводить до численних складних наслідків. Навіть, здавалось би, найменш шкідливі препарати при безконтрольному застосуванні можуть спровокувати ускладнення – від розладу шлунку до, наприклад, набряку гортані Квінке.

Лише фахівець, орієнтуючись на свій досвід, може визначити, чи підходить цей препарат саме вам. Без поради лікаря, врахування особливостей та можливих побічних дій фармацевтичного засобу, а також особливостей вашого організму, вибирати препарати самостійно не можна. – застерігає лікар.

То в чому ж полягають основні небезпеки самолікування?

Серйозну загрозу складає небезпечне комбінування ліків. Часто при самолікуванні люди комбінують препарати на власний розсуд: від кашлю, нежитю, жарознижувальні і т.п. При цьому, не знаючи принципів сумісності препаратів, навіть не уявляють, які небезпечні хімічні реакції можуть виникнути в організмі. Крім того, не маючи медичної освіти, достатніх знань із хімії, неможливо передбачити вплив тих чи інших ліків. Пам’ятайте: чим більш сильнодіючим є препарат, тим більше в нього побічних ефектів! Як мінімум, це можуть бути алергічні реакції.

Ще один ризик – використання застарілих препаратів, які вже давно не допомагають. Натомість хвороба пристосовується до такого одноманітного самолікування і людина лише дарма отруює свій організм.

Багато ліків здатні викликати залежність – це стосується не лише зловживання якимись психотропними препаратами. Якщо, наприклад, упродовж тривалого часу закапувати в ніс судинозвужувальні краплі, судини швидко до них звикають і вимагають усе більшої й більшої «дози». Так само можна «переїсти» пігулок від головного болю і додати до мігрені іншу, не менш серйозну проблему.

- Коли людина займається самолікуванням, без обстежень у фахівця, без встановлення діагнозу, хвороба поступово запускається, набуває більш серйозних форм. А безладне вживання антибіотиків стимулює відбір нових стійких штамів. І якщо в такого пацієнта наступного разу виникне складне інфекційне захворювання, вилікувати його буде набагато важче, – наголошує Анастасія Журба.

КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я»