Previous Next

На Полтавщині відбулося обласне свято кобзарського мистецтва

Надрукувати

30 травня у Великій Багачці відбувся традиційний  32-й обласний фестиваль кобзарського мистецтва «Взяв би я бандуру».

Захід організований на честь поета, бандуриста, кобзаря й нашого земляка Федора Кушнерика.

Присутні поклали квіти до пам'ятників Федору Кушнерику та Тарасові Шевченку.

«Кожна громада має свої традиції. Саме в невеликих населених пунктах можна знайти колоритиність, ідентичність та народний фольклор. Самобутність України полягає саме в народних звичаях. Фестиваль у Великій Багачці проводять на честь відомого бандуриста Федора Кушнерика, який є одним із кращих класиків бандури, – сказав депутат обласної ради Олег Діденко. – Бандура може звучати по-різному. Хотілося, щоб молодь вивчала цей музичний інструмент і надалі передавала народні традиції з покоління в покоління».

Як розповіла завідувач сектору культури і туризму Великобагачанської селищної ради Ірина Бережна, це мав би бути 33-й фестиваль, але минулого року через пандемію захід масштабно не проводили.

«Важаємо, що це 32-й фестиваль. Із 1989 року він відбувався щороку.  Загалом люди вже засумували за масовими заходами. І нині наше традиційне свято бандурного мистецтва проводимо масштабніше», – сказала Ірина Бережна.

Творчі колективи, виконавців та бандуристів відзначили грамотами Департаменту культури і туризму ОДА.

«До цього свята долучилися й працівники обласного Центру народної творчості, Департаменту культури і туризму ОДА та обласна влада. «Взяв би я бандуру» – свято нашої традиції, гордості та народного таланту», – сказав директор обласного Центру народної творчості  Дмитро Соколов.

У Великобагачанському центрі культури і дозвілля відбувся концерт за участі артистів капели бандуристів «Любава» Полтавського фахового коледжу мистецтв імені М.В.Лисенка, тріо «Вишиванка» Полтавської обласної філармонії, тріо «Срібні струни» Полтавської дитячої музичної школи №1 імені П.І.Майбороди, народного ансамблю народного танцю "Джерело" Гадяцького фахового коледжу культури і мистецтв імені І.П.Котляревського, вокально-інструментального ансамблю бандуристок "Рута" та дитячих колективів бандуристів Великобагачанської мистецької школи імені Ф.Д.Кушнерика.

На заході представили виставку майстрів народноужиткового мистецтва та місцевих художників.