Звернення голови Полтавської облдержадміністрації Олега Синєгубова з нагоди Дня вшанування пам’яті жертв політичних репресій

Надрукувати

 

Шановні полтавці!

Щороку у третю неділю травня в Україні відзначається День пам'яті жертв політичних репресій. Пам’ятна дата встановлена на вшанування загиблих внаслідок політичних переслідувань та для привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

Політичні репресії були невід'ємною складовою внутрішньої політики радянського режиму і тому продовжувалися від початку його встановлення і до розпаду СРСР. Роки існування радянської влади позначені жорстокою нетерпимістю до вільнодумства та переслідуванням людей за найменшою підозрою у протистоянні режиму.

Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

Переслідування та репресії аж до фізичного знищення людей прокотилися і по Полтавщині. Лише під час «Великого терору» 1937–1938 років тут було репресовано понад 10 тисяч громадян. Більшість з них загинули.

У цей День скорботи ми схиляємо голови на знак пам'яті про всіх тих, хто загинув або постраждав внаслідок політичних репресій комуністичного режиму.

Трагічні події, які пережив український народ, доводять, що насильство і тоталітаризм ніколи не приносили добра.  Маємо зберігати пам‘ять про безневинні жертви тих років, щоб ніколи не допустити повторення цієї великої трагедії.

 

Олег СИНЄГУБОВ,

голова Полтавської обласної

державної адміністрації