Previous Next

Приватизація на Полтавщині: на електронні аукціони виставлено 9 об’єктів державної власності

Надрукувати

13 травня відбулося засідання робочої групи з питань ефективного використання державного майна. Як поінформував заступник голови облдержадміністрації Євген Греков, за дорученням голови ОДА Олега Синєгубова оновили склад робочої групи та визначили чіткі пріоритети її діяльності.

«Маємо кілька напрямів, за якими спільно працюватимемо з Фондом державно майна України для того, щоб на 100% виконати завдання, які ставлять Кабінет Міністрів України та Офіс Президента України», – сказав Євген Греков.

На початку наради він акцентував увагу на перебігу процесів приватизації об’єктів державного майна в області. Наголосив, що це – один із важливих напрямів, за яким ОДА, Фонд держмайна та органи місцевого самоврядування координуватимуть роботу.

За словами Євгена Грекова, на Полтавщині відбувається приватизація державного майна і цей процес на часі.

«В області наявна певна кількість непродуктивних активів, які за умови залучення інвестиційних коштів можуть ефективно використовуватися. Ці активи можуть бути передані лише на прозорій основі, через онлайн-аукціони, щоб забезпечити зручність і прозорість цього процесу», – сказав Євген Греков.

Нині Фондом держмайна створено доступний онлайн-ресурс https://privatization.gov.ua/, який працює за принципом інтернет-магазину, на ньому вказані доступні об’єкти для приватизації: транспортні засоби, майнові комплекси, підприємства.

Євген Греков зауважив, що приватизація сприяє появі нових робочих місць, залученню інвестицій, надходженню податкових платежів до місцевого та державного бюджетів.

«Якщо говорити про малу приватизацію – це об’єкти, вартість активів яких за останній звітний рік менша за 250 млн грн, то ця приватизація відбувається до допомогою системи Прозоро-продажі виключно онлайн», – наголосив Євген Греков.

За даними Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях, на 2021 рік включені й підлягають продажу 30 об’єктів державної власності серед яких 2 єдині майнові комплекси, окреме майно 26 об’єктів, 1 об’єкт соціально-культурного призначення, 1 об’єкт незавершеного будівництва.

Станом на 12 травня на аукціони виставлено 9 об’єктів на загальну суму стартових цін – 40 млн грн.

«Вже відбулися аукціони по 11 об’єктах державної власності. Загальна сума, запропонована переможцями, становить більше 28 млн грн. Укладено 7 договорів купівлі-продажу. В результаті укладення договорів до держбюджету перерахували близько 6 млн грн, гарантійні внески учасників аукціону, які відмовилися від підписання протоколу торгів або договору купівлі-продажу, – більше 4 млн грн», – сказав Євген Греков.

На 21 травня запланований аукціон продажу Вишняківського спиртозаводу. Стартова ціна – 21 млн 176 тис. грн. Це третій аукціон по цьому об’єкту. 14 травня має відбутися аукціон із продажу єдиного майнового комплексу ДП «Полтавадіпром’ясомолпром». Стартова ціна – понад 18 млн грн.

Наразі фахівці Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях подали на включення й проводять підготовку до приватизації об’єктів, запропонованих Державною службою геології та надр України. Це об’єкти в Миргороді, Чутовому, Решетилівці, Сенчі, Великобудищанській та Новосанжарській ТГ. Їх виставлять на аукціон онлайн.

Учасники наради обговорили й питання передачі з управління Фонду державного майна України частини об’єктів житлового фонду та захисних споруд територіальним громадам.

Заступник начальника управління Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях Оксана Каюрін поінформувала, що сформовані списки об’єктів, у яких позначено балансоутримувачів об’єктів житлового фонду, цивільної оборони та інженерної інфраструктури.

«У переліках вказані балансоутримувачі, дата перевірки об’єкта та його стан. На обліку серед об’єктів житлового фонду – 74 будинки, 2 сараї, 9 гуртожитків, об’єктів цивільної оброни – 29, із них 24 – захисні споруди. Об’єктів інженерної інфраструктури – 34», – розповіла Оксана Каюрін.

На засіданні визначили подальший алгоритм спільних дій. Зокрема, протягом 10 днів в області проведуть обстеження відповідних захисних споруд та об’єктів житлового фонду, залучивши до цієї роботи фахівців ОДА, ФДМУ, РДА, ДСНС та органів місцевого самоврядування.