12 травня – Всесвітній день медсестер

Надрукувати

Сьогодні Міжнародний день медичної сестри відзначається в усіх країнах світу, в тому числі й в Україні. Уперше ідея святкування з’явилася в 1953 році. Відзначати його почали з 1965-го. У нашій державі день Медичної сестри щорічно відзначається 12 травня із 1993 року.

Кожна професія висуває певні вимоги до фахівця, але робота медика паралельно зі специфічними, висококваліфікованими обов’язками передбачає серйозну відповідальність за надану пацієнтам допомогу. Медичним працівникам люди довіряють найдорожче – здоров’я і життя, своє і своїх близьких. Тому суспільство очікує від них повної самовіддачі.

Медична сестра – одна з найгуманніших професій, що існують на землі.

Висококваліфікований середній медичний персонал повинен мати достатньо знань, навичок, а також впевненості, щоб планувати, здійснювати, оцінювати догляд згідно з потребами кожного пацієнта.

Лікар і медсестра – домінантна пара, яка впливає на всі процеси у відділенні.

Після встановлення діагнозу лікар і сестра лікують пацієнта, доглядають за ним. Формується особливий зв’язок, особливі стосунки за принципом «лікар-сестра-хворий».

Медична сестра – кваліфікований помічник лікаря на всіх ділянках його роботи, вона проводить прості діагностичні, лікувальні й фізіотерапевтичні процедури. Застосовує лікарські засоби для зовнішнього й парентерального введення в організм пацієнта. Готує хворих до лабораторного, рентгенологічного, ендоскопічного та ультразвукового обстеження. Складає добові меню та виписує порційні вимоги, годує тяжкохворих. Виконує санітарне оброблення хворого, готує і застосовує дезінфекційні розчини. Володіє прийомами реанімації, вміє надати допомогу при кровотечі, колапсі, отруєнні, анафілактичному шоці, опіках, відмороженні, алергічних станах. Веде медичну документацію. Бере активну участь в поширенні медичних знань серед населення. Дотримується принципів медичної деонтології. Постійно удосконалює свій професійний рівень.

У наш час, особливо в умовах пандемії коронавірусної хвороби, вагомість медичної сестри не тільки в Україні, а й в цілому світі зростає. Робота медсестри полягає насамперед в особистісній обізнаності та кваліфікованості.

 

Валентина Малюга,

головна медична сестра КП «Полтавська ЦРКЛ ПМР»