Previous Next

Територіальні громади Полтавщини мають надати свої пропозиції до проєкту Регіонального плану управління відходами

Надрукувати

Заступник голови облдержадміністрації Євген Греков провів засідання робочої групи з розробки Регіонального плану управління відходами у Полтавській області до 2030 року. Розповів, що на захід запросили всі громади, щоб роз’яснити, на якому етапі підготовка документа, й отримати зворотній зв’язок від органів місцевого самоврядування.

Невідомий об'єкт«Як і планували, організували обговорення з громадами. Це наступний етап розробки Регіонального плану. Майже тиждень тому громадам розіслали відповідні матеріали, щоб вони мали змогу підготуватися й винести на обговорення питання, які виникли, надати свої пропозиції. Після отримання зворотного зв’язку від усіх громад переходитимемо до інших етапів – погодження й затвердження плану, – розповів Євген Греков. – Регіональний план – стратегічний документ, на підставі якого до 2030 року ми можемо планувати розвиток у галузі управління відходами області. Це стосується всіх видів відходів, від цього залежить місце розташування сортувально-переробних комплексів, об’єктів з утилізації відходів, розвиток інфраструктури».

Доцент кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», член робочої групи Оксана Ілляш розповіла, що на обговорення винесли базові положення Регіонального плану.

«Кожна область згідно з Національною стратегією управління відходами, на виконання Національного плану управління відходами розробляє регіональні плани управління відходами. Основні моменти таких документів: планування об’єктів інфраструктури у сфері поводження з відходами, організаційних, технічних і фінансових ресурсів бюджетів різних рівнів для того, щоб такі об’єкти з’явилися. Нині на Полтавщині два етапи розробки практично завершені. Базовий варіант планування системи управління відходами ми маємо. Попереду – стратегічна екологічна оцінка цього документа, але перед тим як до неї перейти, ми зібралися, щоб обговорити базові положення», – пояснила Оксана Ілляш.

У розробці Регіонального плану зупинилися на чотирикластерному варіанті, за яким межі кластерів збігаються з межами новоутворених районів. До Лубенсько-Пирятинського кластеру включені 8 територіальних громад, до Миргородського – 16, Кременчуцького – 12, Полтавського – 24. У межах засідання фахівці робочої групи покластерно проговорили з представниками громад їхнє бачення, пропозиції й відповіли на запитання. 

«Дуже багато залежить від територіальних громад. Ми не переходимо тільки на побудову нової моделі, також нам потрібно привести стан речей, який наразі існує, в законне русло. До 20 травня громади мають надати свої пропозиції. Фахівці робочої групи їх проаналізують. Якщо пропозиції будуть обґрунтовані й доцільні, їх врахують у фінальному варіанті Регіонального плану», – зазначив Євген Греков.

Додав, що на місцях із відповідних питань із громадами комунікуватимуть і голови районних державних адміністрацій. 

«Розробляли Регіональний план, враховуючи 11 видів відходів. Основну увагу все ж зосередили на твердих побутових. Крім побудови об’єктів для їх переробки, для області потенційно необхідні й підприємства для переробки відходів тваринництва та виробничої промисловості. Територіальні громади, які зацікавлені надати сприяння в розміщенні таких об’єктів на своїх територіях, готові залучити додаткові джерела фінансування у вигляді інвестиційних коштів, створити нові робочі місця, мають надати пропозиції щодо можливості розміщення відповідних підприємств, щоб у межах робочої групи ми також їх опрацювали й у фінальному варіанті Регіонального плану вони були враховані».