До 2025 року на Полтавщині планують створити 45 патронатних сімей

Надрукувати

Про це розповіла заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко  на презентації напрямків Стратегії розвитку Полтавщини до 2027 року.

Зазначила, що в області продовжують роботу з впровадження сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, усиновлення, створення патронатних сімей, дитячих будинків сімейного типу, наставництва. У громадах Полтавщини вже підготовлені 17 патронатних сімей, за допомогою яких 41 дитина може уникнути потрапляння до спеціальних установ: Горішньоплавнівська (1 сім’я), Решетилівська (2 сім’ї), Пирятинська (2 сім’ї), Лохвицька (1 сім’я), Хорольська (2 сім’ї), Миргородська (1 сім’я), Заводська (1 сім’я), Диканська (2 сім’ї), Котелевська (2 сім’ї), Машівська (1 сім’я), Козельщинська (1 сім’я), Щербанівська (1 сім’я).

«До 2025 року діти, яким нададуть статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, замість перебування в установах мають бути влаштовані до сімейних форм. Для цього діти, які потрапили в складні життєві обставини або опинились без батьків, будуть влаштовані не до притулків, а до патронатних сімей. У громадах області вже підготовлено 17 таких сімей. За допомогою послуги патронату є можливість уникнути потрапляння до установ 41 дитини. Тому є амбітна ціль – до 2025 року заплановано створення 45 патронатних сімей, – зауважила Катерина Рижеченко. – Наше завдання – відсутність в інтернатних закладах дітей, які не мають батьків чи не можуть із ними залишатись, забезпечення для них  різноманітних сімейних форм виховання, створення превентивних та підтримуючих послуг для сімей і дітей, пошук кращого рішення для конкретної дитини задля максимального захисту її прав та інтересів».

Довідково. Патронатна сім’я – сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі. До 2025 року діти, яким буде надано статус дитини сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, замість перебування в інституціях  мають бути влаштовані в сімейні форми виховання.