Previous Next

«Запобігти. Захистити. Вакцинувати»

Надрукувати

Такий девіз Європейського тижня імунізації, що проводиться в останній тиждень квітня щороку. У його рамках пройдуть заходи, присвячені популяризації планової вакцинації, інформуванню населення про нові вакцини та хід щеплення проти COVID-19.

У Полтавській області, станом на 26 квітня, першу дозу вакцини проти COVID-19 отримали 22118 людей. Вакциновано КовішелдТМ від AstraZeneca 19272 , КомірнатіТМ від Pfizer-BioNTech 1296, КоронаВакТМ від Sinovac 1550.

У області для цього сформовано 10 мобільних бригад, 79 пунктів вакцинації. Про це розповіла обласний координатор-логіст із вакцинації проти COVID-19 Ольга Бастаногова.

Світ спрямовує всі свої ресурси на боротьбу з пандемією коронавірусу.  Проте інші інфекційні хвороби нікуди не зникли.  Європейський тиждень імунізації спрямований зокрема й на популяризацію ідеї про те, що вакцинація дітей має найважливіше значення для профілактики захворювань і захисту їх життя. Попри пандемію вона продовжується згідно з Національним календарем щеплень.

Як розповіла директор обласного Центру дитячої імунології Валентина Думенко, у кожному закладі охорони здоров’я області, де проводяться щеплення, доступна вакцинація від 10 інфекційних захворювань – гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та гемофільної інфекції.

«Рутинна вакцинація у період пандемії COVID-19 не повинна ні призупинятися, ні відтерміновуватись, – розповідає Валентина Думенко. –  Інакше зросте кількість невакцинованих дітей і, відповідно, знизиться рівень колективного імунітету. Тоді найпершими під удар інфекційних хвороб потраплять діти, які не можуть бути вакциновані за станом здоров’я. Бо їхня безпека тримається саме за рахунок отих 95 відсотків колективного імунітету. Усі необхідні вакцини є в достатній кількості. Вони безпечні й ефективні».

За даними обласного Центру дитячої імунології, за І квартал поточного року в області майже всі показники охоплення вакцинацією перевищують загальнодержавні. Над вакцинацією проти кашлюку, дифтерії, правця дітей до 1 року добре спрацювали фахівці Новооржицького та Хорольського ЦПМСД, Кобеляцької ЦРЛ, ЦПМСД №3 Полтави.

Кращі від середньообласних показники охоплення щепленням проти кашлюку, дифтерії, правця дітей у 18 місяців (АКДП-4) у першому кварталі отримали фахівці Хорольського, Зіньківського, Великобагачанського, Глобинського, Оржицького, Решетилівського, Гадяцького ЦПМСД та ЦПМСД №2 Полтави. Середній показник по Україні вони перевищують удвічі, а подекуди і в три рази.

Загалом довіра до вакцин зростає. Фахівці Центру імунізації співпрацюють із колегами з міст і районів області, проводять тренінги та інші навчання з питань імунопрофілактики. Проте частина батьків досі мають певні підозри та сумніви. Саме цей прошарок потребує додаткової роз’яснювальної роботи.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, із 130 мільйонів дітей, які щорічно народжуються на планеті, приблизно 12 мільйонів помирають у віці до 14 років, причому 9 мільйонів з них – від інфекційних захворювань. Щорічно причиною третини з 51 мільйона смертей серед дорослого населення є інфекційні хвороби.

ВООЗ нагадує, що імунізація – це питання національної безпеки. Для формування колективного імунітету необхідно, щоб рівень вакцинації досягав 95-98%. Відмова від щеплень загрожує поверненням навіть тих інфекцій, які давно вважалися переможеними.

Імунізація діє! Лише вона здатна попередити хворобу та її ускладнення.  Не відмовляймося від перевіреного захисту через безпідставні страхи та упередження!  Захистіть себе і своїх близьких!

 КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради»