Чи потрібно платити за знеболення та анестезію, – роз’яснення НСЗУ

Надрукувати

Пацієнт купувати препарати для анестезії не повинен. Незалежно від того, планова це операція чи ургентна, а також при інших втручаннях, діагностиці чи лікуванні.

Невідомий об'єктЗаклад має забезпечити необхідні лікарські засоби, які входять до Національного переліку, а також ті, які закуповуються у централізованому порядку за рахунок коштів інших програм державного бюджету.

Тепер детальніше, якими саме медичними пакетами передбачено безоплатну анестезією для пацієнтів.

Забезпечення анестезії та анестезіологічного моніторингу передбачено під час хірургічних операцій та обстежень в межах пакету «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах».

Зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, в тому числі епідуральна анестезія, а також анестезія оперативних втручань та післяпологових акушерських процедур входить до переліку безоплатних послуг у пакеті «Медична допомога при пологах».

Своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування включено у такі пакети:

Оцінювання болю та своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування входить у пакет медичної допомоги новонародженим у складних неонатальних випадках.

Знеболення та обов’язкове анестезіологічне забезпечення разом із консультацією лікаря-анестезіолога передбачено під час проведення обстежень для раннього виявлення онкології - це езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, гістероскопія, цистоскопія та бронхоскопія.

Обов’язкова анестезія під час виконання всіх болісних інвазивних діагностичних процедур передбачена пакетами хіміотерапевтичного та радіологічного лікування дорослих та дітей у стаціонарних та амбулаторних умовах. А також у пакеті «Лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах».

Крім того, забезпечення знеболення та медикаментозної терапії входить до пакету зі стаціонарної допомоги пацієнтам з COVID-19.

Національна служба здоров’я працює над розвитком та вдосконаленням пакетів медичних послуг за Програмою медичних гарантій. Умови закупівлі медичних послуг у закладів стосуються не лише вимог до спеціалізації та кількості фахівців, кількості обладнання. Вони стосуються й етики та гуманності. Зокрема мова про своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування. Адже попередження страждань і болю дозволяє підвищити якість надання медичної допомоги.

Національна служба здоров’я України