Полтавщина одна з кращих в Україні щодо кількості спеціалізованих служб підтримки постраждалих від домашнього насильства та за ознакою статі

Надрукувати

 22 квітня відбулося засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків «З питань запобігання та протидії домашньому насильству».  Від Полтавщини участь у заході взяла заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко. Провела засідання Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.  Також участь у нараді взяла дружина Президента України Олена Зеленська.

Міністерка соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що Урядом затверджено План невідкладних заходів із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства. План розроблений Мінсоцполітики.

Марина Лазебна відзначила Полтавську область в питанні щодо кількості спеціалізованих служб підтримки для постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Як повідомила Катерина Рижеченко, на Полтавщині діє 29 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або за ознакою статі. В місцевих бюджетах на 2021 рік виділено 47 тис грн для забезпечення їх  діяльності. Також є притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства БО «СВІТЛО НАДІЇ» та обласний соціальний центр матері й дитини.   Для забезпечення соціального замовлення послуги притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства, в бюджетах територіальних громад виділено 240 тис грн.

На засіданні директорка Урядового контактного центру Ольга Холомєєва представила Дорожню карту вдосконалення роботи Урядової «гарячої лінії» 15-47 із запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та ґендерній дискримінації.

Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко та заступник Міністра розвитку громад та територій Ігор Корховий презентували результати напрацювань Стратегічної сесії з питань протидії насильству за ознакою статі, зокрема домашньому насильству «Протидія – спільна дія».