• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Про медичну допомогу при пологах, – роз’яснення НСЗУ

Чи має право жінка обирати медзаклад, де народжувати і чи впливає на це місце реєстрації?

Як і у минулому році місце реєстрації та фактичного проживання не має жодного значення. Вагітна має право на вільний вибір пологового будинку серед тих, які уклали договір з НСЗУ на медичну допомоги при пологах. Свої пропозиції на цей вид допомоги подали понад 400 закладів по всій країні. Найближчим часом ми оновимо інформацію про них на нашому дешборді з укладеними договорами.

На пологи породіллі потрібно брати лише речі індивідуального користування для себе та дитини на час перебування у лікарні. Жодних благодійних внесків чи пакетів з ліками не потрібно. Все необхідне - і ліки, і медичні вироби - входять у безоплатний пакет послуг.

А як щодо ведення вагітності? Чи для спостереження жінка також може вільно обрати лікаря і заклад?

Щоб забезпечити комплексну медичну допомогу матері і дитини у цьому році НСЗУ виокремила новий пакет медичних послуг “Ведення вагітності в амбулаторних умовах”.

Жінки можуть обирати, у кого та де спостерігати неускладнену вагітність: у сімейного лікаря чи у гінеколога в жіночій консультації. При цьому місце проживання чи прописки також не має значення. Достатньо звернутися у заклад, який уклав з НСЗУ договір на цей пакет. Свої пропозиції на цей напрям подали понад 700 закладів, в тому числі приватні.

Все, що потрібно для того, аби спостерігати вагітність, входить у пакет “Ведення вагітності в амбулаторних умовах”. Тобто аналізи, обстеження, консультації та інше будуть безплатними для жінки.

До гінеколога жінка може звернутися без електронного направлення.

Що входить у безоплатний пакет при пологах, а за потрібно доплачувати?

Для жінки безоплатним є увесь перелік необхідних послуг при пологах.

Йдеться про такі послуги:

- моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (у тому числі лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби);

- медична допомога при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою;

- медична допомога при ускладнених пологах та кесаревому розтині;

зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральна анестезія;

- стабілізація стану дитини після народження;

вакцинація новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень;

- лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку;

- харчування під час перебування у стаціонарі.

Проте особисті домовленості пацієнтки з певним лікарем знаходяться поза межами Програми медичних гарантій. В безоплатний перелік входить медична допомога при пологах з черговою акушерською бригадою. І не входить індивідуальний вибір лікаря.

Також за бажання і за додаткову плату породілля може обрати додатковий сервіс. Наприклад, покращену палату чи харчування. Оплата за ці послуги є добровільною і має здійснюватися офіційно через касу.

Чи входить до тарифу кесарів розтин? Чи пацієнтка має за нього платити додатково?

З 1 квітня 2020 року за пологи платить Національна служба здоров’я з грошей платників податків, а не пацієнтка.

Тариф, який лікарні та пологові будинки отримують за кожні пологи, збільшили з восьми до десяти тисяч гривень. Незалежно від того, фізіологічні пологи чи ускладнені. Оплата розрахована так, щоби медичний заклад отримав достатньо коштів для ведення різних пологів.

Тож за кесарів розтин породілля платити не повинна.

Якщо дитині після народження знадобиться реанімація чи інша допомога, як це оплачується і ким?

Якщо новонародженій дитині буде потрібна додаткова медична допомога – дихальна підтримка, інтенсивна терапія, тощо - батькам не потрібно додатково за це платити. Така допомога також входить у безоплатний перелік. За неї сплачує Національна служба здоров’я.

Для складних неонатальних випадків передбачений окремий пакет неонатальної допомоги.

Щоб стимулювати заклади надавати комплексну допомогу, НСЗУ платить більше тому медзакладу, який надає і допомогу при пологах, і надає неонатальну допомогу.

Для батьків новонароджених важливо знати, що така допомога є безоплатно. За неї вони уже сплатили із своїх податків.

Відео роз’яснення НСЗУ за посиланням: https://bit.ly/3tbWJjE

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk