В умовах пандемії реалізовано більше половини запланованих на рік завдань для покращення управління кордонами України

Надрукувати

Незважаючи на обмеження, пов'язані з пандемією, протягом минулого року досягнуто позитивних значень за 51 індикатором Плану заходів на 2020-2022 роки щодо реалізації Стратегії інтегрованого управління кордонами на період до 2025 року. Ще 28 індикаторів  - на стадії виконання. Згідно з Планом Україна мала реалізувати у 2020 році 46 завдань та досягнути 79 індикаторів.

 Про це 6 квітня йшлося на засіданні міжвідомчої робочої групи з питань координації інтегрованого управління кордонами під головуванням Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

«Показники реалізації Стратегії інтегрованого управління кордонами мають особливо важливе значення для підготовки звіту щодо виконання умов безвізового режиму з ЄС», – зазначила Віце-прем’єр-міністр Ольга Стефанішина.

Серед реалізованих завдань учасники міжвідомчої робочої групи назвали:

схвалення постанов щодо функціонування авторизованих економічних операторів та застосування митних декларацій;

затвердження інструкції з організації взаємного обміну інформацією про повітряну обстановку між Збройними Силами, Держприкордонслужбою та Нацгвардією;

удосконалення злагодженості дій учасників інтегрованого управління кордонами завдяки 85 проведеним заходам спільної підготовки, у т.ч. через участь у міжнародних навчаннях «Сі Бріз», «Ріверайн» та «Рапід Трайдент»;

проведення ряду заходів для модернізації Держприкордонслужби та посилення охорони кордону:

проведення спільного аналізу загроз прикордонній безпеці з прикордонними відомствами суміжних та партнерських держав, а також з Європейським агентством FRONTEX та інші заходи.

Віце-прем'єр-міністр звернула увагу учасників міжвідомчої робочої групи на необхідність активізації зусиль з розбудови та модернізації пунктів пропуску через державний кордон для поглиблення інтеграції України з ЄС. У цьому контексті важливою є реалізація Плану заходів з облаштування пріоритетних пунктів пропуску на 2021-2023 роки.

«Ефективний контроль на прикордонних пунктах пропуску має важливе значення для зростання експорту української продукції. Сьогодні Євросоюз є одним з наших основних торговельних партнерів, відтак розбудова дієвої митної інфраструктури на кордоні з ЄС є ключовим елементом зшивання України з Об'єднаною Європою», – сказала Віце-прем'єр-міністр.

Учасники зустрічі також обговорили необхідні кроки для активізації запровадження спільного прикордонно-митного контролю зі Словаччиною та Угорщиною.

Довідково 

Проект «Підтримка ЄС у зміцненні інтегрованого управління кордонами в Україні (EU4IBM)» надає підтримку українським органам влади у впровадженні реформ, які наближають національну систему управління кордонами до стандартів та передової практики Європейського Союзу в рамках Стратегії інтегрованого управління кордонами України. Проект фінансується Європейським Союзом та втілюється Міжнародним центром з розвитку міграційної політики (ICMPD). Період реалізації: з грудня 2019 р. до червня 2022 р.

Урядовий портал