Previous Next

Полтавщина готується до відзначення 35-ої річниці аварії на Чорнобильській АЕС

Надрукувати

На апаратній нараді директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Вікторія Пилипенко представила обласний  план заходів, пов’язаних із 35-ми роковинами Чорнобильської катастрофи. Ним передбачено організацію і проведення низки мистецьких заходів, круглих столів, конференцій та акцій.

Зокрема: покладання квітів до  пам’ятників, пам’ятних знаків жертвам Чорнобильської катастрофи, проведення урочистої зустрічі керівників області з активом громадських організацій чорнобильців, проведення Хресного ходу від Свято-Успенського собору до Пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи та поминальної панахиди за загиблими. Полтавщина візьме участь у Всеєвропейській акції «Запали свічку в пам’ять Чорнобильської трагедії». Також Спільно з полтавською дирекцією АТ «Укрпошта» заплановано виготовлення серії поштових марок, присвячених пам’яті нашого земляка, уродженця Лубенщини, Героя України Олександра Лелеченка. У Полтаві біля пам’ятного знаку планують посадити троянди. Крім того, приберуть території меморіальних комплексів загиблим і померлим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

«Національним музеєм Чорнобиль спільно з низкою громадських організацій, командою ліквідаторів, експертів та культурних діячів  до 35-роковин створено сайт CHORNOBYL35.com, розроблено унікальну айдентику та заплановано віртуальну виставку експонатів ARTEFACT, онлайн зустрічі чорнобильців з усього світу та інтерактивну виставку з доданою реальністю мобільного додатку Chornobyl App, організувати яку зможе кожен, після заповнення спеціальної форми на сайті», – зазначила Вікторія Пилипенко.

Як повідомила директор Департаменту культури і туризму ОДА Ірина Удовиченко,  26 квітня у приміщенні Полтавського  академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Миколи Гоголя організують фотовиставку «1986 – 2021 Чорнобиль», планують показ вистави сучасного драматурга Павла Ар’є «Чорнобиль. Зона, 30 кілометрів людяності». 27,28,29 квітня готується показ вистави сучасного драматурга                          Неди Нежданної «Чорнобиль. Заблукані втікачі».  Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського готує серію коротких відео-інтерв’ю з колишніми воїнами строкової служби – учасниками ліквідації аварії  на ЧАС та науковцями музею. В бібліотеках проведуть вечори-реквієми та виставки-панорами.

В області на обліку перебуває 19338 громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

За словами директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Людмили Корнієнко, цього року на виконання державної програми соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, в поточному році виділено 53,1 млн грн. Минулого року програмою було передбачено – 52,4 млн грн. Це дасть можливість стабільно проводити всі виплати.

Додаткова соціальна підтримка зазначеної пільгової категорії осіб на рівні області здійснюється в межах Комплексної програми соціального захисту  населення Полтавської області на 2021-2025 роки. Вона розроблялася спільно з громадськими обласними чорнобильськими організаціями .

«У поточному році  в межах програми на виконання заходів виділено 13 млн грн. Це на 17 % більше, ніж в минулому році. Актуальним залишається питання оздоровлення чорнобильців І категорії. Цього року майже вдвічі буде збільшено фінансування на санатрон-курортне оздоровлення учасників ліквідації аварії на ЧАЕС І категорії. Планується забезпечити   1300 чорнобильців», – сказала Людмила Корнієнко.

Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов наголосив, що всі громади мають активізувати роботу щодо відзначення 35-ої річниці аварії на Чорнобильській АЕС.