Previous Next

Віктор Лисак: Третя хвиля розповсюдження коронавірусу на Полтавщині більш активна

Надрукувати

 

5 квітня на нараді в голови Полтавської облдержадміністрації обговорили питання поширення гострого респіраторного захворювання COVID-19 та темпи вакцинації в регіоні.

Директор Департаменту охорони здоров’я ПОДА Віктор Лисак розповів про зростання кількості хворих на коронавірус.

«Минулого тижня були такі дні, що й по 800 нових випадків діагностували. Нині продовжують лікування 8654 людини, за вихідні померло 12 осіб, віком від 50 до 78 років, – розповів Віктор Лисак. – У стаціонарах лікарень перебуває 903 особи, лише за тиждень кількість госпіталізацій збільшилася на 203 особи».

Крім того, 1772 жителів області лікують пневмонії амбулаторно, під наглядом сімейних лікарів, 87 пневмоній зафіксовано у дітей.

Заповнюваність ліжок у закладах охорони здоров’я Полтавщини, визначених для госпіталізації пацієнтів із підтвердженим випадком COVID-19, становить 52,6%.

«На таких територіях, як Полтава, Диканька, Лубни, Миргород, Зіньків у лікувальних закладах починаємо збільшувати кількість ліжок для госпіталізації. Також Кременчуцька районна лікарня почала приймати хворих із коронавірусом, – повідомив директор ДОЗ. – Киснем заклади охорони здоров’я забезпечені на 91,25%».

За словами Віктора Лисака, темпи розповсюдження коронавірусу третьої хвилі на Полтавщині більш високі. Інфекція більш контагіозна, дає серйозніші ускладнення й має тривале лікування, але малий інкубаційний період – проявляється за три доби після зараження.

«На територіях, де введенні жорсткіші заходи безпеки, треба більш ретельно перевіряти їх дотримання. Сьогодні зберемо інформацію з органів місцевого самоврядування щодо дезінфекції транспорту, скупчень у громадських місцях, роботи суб’єктів господарювання, – наголосив голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов. – Варто суворо дотримуватися норм карантину, щоб призупинити розповсюдження хвороби».

Довідка

Від гострої респіраторної хвороби COVID-19 на Полтавщині вакцинувалося 14012 осіб. На території області проходить другий етап вакцинації, працює 10 мобільних бригад і 36 стаціонарних пунктів щеплень.

Враховуючи те, що в Полтавську область надійшло 19 300 доз вакцини AstraZeneca (Covishield), цього тижня лікарі мають використати всю партію вакцини. Нині щеплення проводять людям у віці 80+, соцпрацівникам.