Previous Next

Нині Полтавщина є благополучною областю щодо грипу птиці

Надрукувати

На засіданні протиепізоотичної комісії при Полтавській ОДА обговорили питання профілактики високопатогенного грипу птиці, ризики занесення цієї хвороби на територію області, епізоотичну ситуацію щодо сказу серед тварин.

«Нині залишається складна епізоотична ситуація, як у світі, так і в Україні щодо пташиного грипу, вірус якого небезпечний не тільки для птахів, а й для людей. На території області зареєстровано 67 птахопідприємств різної форми власності, де утримується майже 2 мільйони птиці. У домогосподарствах населення – понад 1 мільйон. Із такою кількістю поголів’я існує реальна загроза захворювання на грип птиці. Напруженою залишається і ситуація щодо сказу тварин як в Україні загалом, так і на Полтавщині зокрема», – зазначив заступник голови облдержадміністрації Євген Греков.

Головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області Олександр Овчаренко повідомив, що останнім часом є тенденція до загострення грипу птиці. 

«Із початку цього року в Україні зафіксовано 10 спалахів – у Миколаївській, Київській, Донецькій, Херсонській областях і Тернополі. Нині Полтавщина є благополучним регіоном, хотілося б цей статус зберегти. Основні шляхи занесення пташиного грипу – перелітні птахи, тож необхідно проводити діагностичний відстріл дикої, перелітної та синантропної птиці згідно з державним планом моніторингу інфекційних хвороб. Ситуацію взяти на особливий контроль, – зазначив Олександр Овчаренко. – На Полтавщині в усіх зареєстрованих птахогосподарствах проведуть перевірки».

За словами Олександра Овчаренка, ситуація щодо сказу напружена. 80 % захворювання на території області передається від лисиці червоної, 20 % – від бродячих котів і собак. 

«Лисиці, не боячись людей, підходять до їхніх помешкань, кусають собак, котів, корів. За добу хвора лисиця може пройти 10-15 кілометрів і нанести чималу кількість укусів. Вакцини вдосталь, ще 5 тисяч доз отримаємо з Києва. У Горбанівці два стаціонарні неблагополучні пункти по сказу. Охоплюватимемо суцільним щепленням усіх сприятливих тварин у 10-15-кілометровій зоні. З початку 2021 року хворими на сказ тваринами покусано 9 осіб, із них 1 дитину. Їм надається допомога», – додав Олександр Овчаренко. 

Наголосив на необхідності приведення у відповідність чисельності лисиці червоної, щільність якої має не перевищувати показник 0,5 голів на 1000 гектарів угідь.

Перший заступник начальника Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства Олексій Тенянко зазначив, що користувачі мисливських угідь постійно регулюють чисельність лисиці червоної. В сезон полювання цю роботу проводять єгерська служба і мисливці за відстрільними картками, а в міжсезоння – єгерська служба, мисливці отримують в управлінні дозволи.

Голова ради Полтавської обласної організації УТМР Костянтин Боровик поінформував, що користувачі мисливських угідь отримали дозволи на відстріл перелітних птахів. Крім того, контролюватимуть чисельність лисиці червоної. Додав, що нині її щільність становить 0,5-0,7 голів на 1000 гектарів. 

Відповідно до рішення комісії будуть проведені позапланові заходи державного ветеринарно-санітарного контролю щодо дотримання керівниками птахогосподарств, птахофабрик усіх форм власності «закритого» режиму роботи.