2 квітня - Міжнародний день дитячої книги

Надрукувати

День дитячої книги з'явився у 1967 році. Ініціатором його створення стала організація під назвою «Міжнародна рада з дитячої книги» (IBBY), а точніше, її засновник – німецька письменниця, журналіст і перекладач Йєлла Лепман.

Свято приурочене до дня народження одного з найвизначніших письменників-казкарів – Ганса Крістіана Андерсена. Цей день – чудова нагода вшанувати всіх, хто допомагає творам, адресованим дітям, з'являтися на світ, тим самим радуючи наших дітей і нас самих. 

Дитяча література –  явище відносно молоде. Приблизно до XVII ст. діти читали майже ту ж літературу, що й їхні батьки. Казки, бувальщини, фантастичні та містичні історії існували лише в усній традиції, й їх ніхто не пристосовував до дитячого сприйняття.

Початок XIX ст. по праву називається золотим століттям літератури, адресованої дітям і юнацтву. І сьогодні вже навіть не викає сумнівів той факт, що дітям, окрім підручників, потрібні й власна література.

Нині дитячі книги – енциклопедія всього цікавого, радісного й важливого, що тільки буває на світі. Сьогоднішнє свято – додатковий привід почитати дитині на ніч, подарувати їй хорошу книгу, а може, й самим перечитати улюблені з малих років сторінки, або навіть заповнити прогалини минулого й, нарешті, прочитати те, що колись пропустили.