Previous Next

Решетилівку та Опішню планують включити до Державної цільової програми розвитку народних художніх промислів

Надрукувати

1 квітня відбулася робоча поїздка делегації Міністерства культури та інформаційної політики України до Решетилівки.

У державній установі «Всеукраїнський центр вишивки та килимарства» обговорили питання створення сприятливого клімату для розвитку туризму у регіоні, зокрема у розрізі збереження нематеріальних художніх ремесел.

Всеукраїнський центр вишивки та килимарства створений 2018 року і  є культурно-просвітницьким, мистецьким, науково-дослідним закладом, що належить до  сфери управління Міністерства культури  та інформаційної політики України. Він створений для розвитку та збереження традиційних художніх народних промислів, популяризації української вишивки та килимарства, збереження та використання нематеріальної спадщини.

«У Центрі працюють надзвичайно енергійні й небайдужі люди. Саме завдяки їхньому ентузіазму багато зроблено для збереження народних ремесел. Наразі ми розробляємо Державну цільову програму з розвитку народних художніх промислів. Вона буде стосуватися і Решетилівки, і Опішні, і всіх подібних осередків в Україні. Будемо й надалі працювати разом, адже розвиток туризму в громадах є пріоритетом», – зауважила заступник Міністра культури та інформаційної політики України Лариса Петасюк.

За словами першого заступника голови Державного агентства розвитку туризму України Кирила Домбровського, одне місце в туризмі створює 4 додаткових робочих місця в суміжних галузях, зокрема в креативних індустріях. Тому серед пріоритетних завдань на перспективу – привабити українців подорожувати країною; відкрити нові туристичні осередки через культурні програми, художні промисли, народні ремесла; створити туристичний портал, у тому числі й для закордонних туристів, а також навчити громади формувати якісний туристичний продукт через відповідні маркетингові програми.

Усі ініціативи планують реалізувати у синергії підтримки місцевої та державної влад.

«Підтримка повинна бути не лише з державного чи лише з місцевого бюджету. Вона повинна бути комплексною й направленою на створення сприятливих умов, щоб майстри народних промислів могли працювати, розвиватися й передавати свою майстерність наступним поколінням, демонструвати її туристам», – зауважила заступник голови Полтавської облдержадміністрації Катерина Рижеченко.

Решетилівка географічно, і з точки зору інфраструктури, знаходиться в вигідному положенні й на сьогодні вже включена до ряду туристичних маршрутів Полтавщини.

Представники делегації ознайомилися з роботою Центру. Зокрема,  говорили про створення туристичного маршруту Петриківка - Решетилівка – Опішня.