Ольга Стефанішина: Перший крок до подолання насильства – впізнавати його

Надрукувати

 

Про домашнє насильство в Україні не люблять говорити.

Невідомий об'єкт«Б’є – значить любить? Ні, б’є – значить сяде! Ми звикли «не виносити сміття з хати». Тому тисячі українців, як жінок, так і чоловіків, мовчки страждають від фізичної, психологічної, сексуальної, економічної агресії. Перший крок до подолання цього явища – впізнавати його. І знати, куди звертатися, якщо потрібна допомога. Адже держава має дієві механізми підтримки постраждалих від домашнього насильства», – розповідає  Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

За її словами домашнє насильство буває різним на вигляд. Наприклад, коли вас обмежують у спілкуванні з друзями чи колегами, принижують або шантажують за допомогою грошей – це така сама наруга над вашою гідністю і зневаження рівності, як і побої.

Існує чіткий алгоритм дій в даних ситуаціях. Оскільки реагування на домашнє насильство потребує комплексного підходу, відповідні заходи здійснюються кількома органами влади, у тому числі Міністерсвто внутрішніх справ, Міністерсвто соціальної політики України, Міністерство юстиції України та багатьма іншими.

Наприклад, ви можете отримати безоплатну правову допомогу, щоб розв'язати наявну проблему – для представництва ваших інтересів в суді, складання необхідних документів, розподілу майна, позбавлення батьківських прав для захисту дитини від агресії тощо. Або отримати тимчасовий прихисток у притулку для потерпілих від домашнього насильства або допомогу у пошуку роботи, щоб подолати економічну залежність від домашнього агресора.

Мета інформаційної кампанії #EUКраїна, яка проходить з ініціативи Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, за підтримки European Union in Ukraine та проєкту  Association4U – показати «секторальний» вимір євроінтеграції. Те, як європейські цінності та принципи втілюються в різних сферах, змінюючи на краще життя українців.

«Стати частиною Європейського Союзу означає, в першу чергу, розділити європейський світогляд. Тому ми маємо «виносити сміття з хати». Розпізнавати прояви домашнього насильства і долати його. Стверджувати гідність і рівність», – додала Ольга Стефанішина

Більше про протидію домашньому насильству в Україні можна знайти в рубриці «EUКраїна» на сайті Міністерства юстиції: bit.ly/36ZWEX9.

Детальніше про урядову інформаційну кампанію EUкраїна тут: https://association4u.in.ua

Це – євроінтеграція! #EUКраїна #ЦеЄвроінтеграція

Офіс Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції