Previous Next

«Голови громад мають брати на себе відповідальність за своїх мешканців щодо надання якісних соціальних послуг», – Катерина Рижеченко

Надрукувати

 

На щотижневій нараді в голови облдержадміністрації 29 березня заступник директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Ніна Черняк поінформувала про надання методичної допомоги в організації забезпечення соціальними послугами населення в територіальних громадах.

Нині в умовах завершеної адміністративної реформи та перших самостійних кроків територіальних громад надзвичайно актуальним є надання соціальних послуг у кожній відповідно до потреб мешканців.

Ніна Черняк зауважила, що до проведення адмінреформи в області була найбільш розгалужена мережа надавачів соціальних послуг в Україні. У 2020 році діяли 32 територіальні центри соцобслуговування, 31 центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, 15 із надання соціальних послуг, які налічували 185 відділень та 40 віддалених робочих місць у селах.

Протягом минулого року соціальними послугами охоплено понад 90 тисяч осіб похилого віку та осіб з інвалідністю. Це 23 % від загальної кількості пенсіонерів. Крім того, у минулому році соціальні послуги надано 13,5 тис. сім’ям, у яких виховується 15,4 тис. дітей, із них 2,2 тис. сімей перебували на обліку як такі, що опинилися у складних життєвих обставинах.

У процесі децентралізації з 21 територіального центру соціального обслуговування, засновниками якого були райдержадміністрації та районні ради, 13 – реорганізовано та передано до територіальних громад, 8 – ліквідовано.

За словами Ніни Черняк, Департамент соціального захисту системно забезпечував методичний супровід. Майно реорганізованих та ліквідованих центрів передали до тергромад і на рівні громад створено 16 надавачів соціальних послуг.

«У Полтавській області в кожній громаді забезпечено обслуговування громадян на дому. Соціальні послуги вдома отримують 16,5 тис. осіб. Нині в області функціонує 21 територіальний центр соціального обслуговування, 28 центрів надання соціальних послуг та 14 центрів соціальних служб. У 12 громадах послуги надаються на підставі укладених угод, без створення комунальних установ», – сказала Ніна Черняк.

Нині ще не у всіх громадах створені підрозділи з питань соціального захисту населення. Вони відсутні в Драбинівській, Мартинівській, Краснолуцькій, Скороходівській, Великобудищанській, Ромоданівській, Петрівськороменській громадах.

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко наголосила, що в громадах не повинно залишитися поза увагою забезпечення соціальними послугами громадяни та сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах. Департамент соціального захисту постійно надає громадам методичну допомогу щодо організації надання соціальних послуг, визначення відповідальних осіб, а також організації структурного підрозділу соціального захисту.

«Голови громад мають брати на себе відповідальність за своїх мешканців щодо надання якісних соціальних послуг. Соціальний супровід сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, а також допомога їм – робота служб у справах дітей. Крім того, в громад за певних обставинах потрібно буде дітей влаштовувати до сімейних форм виховання чи інституційні заклади. Тож вкотре звертаюся до громад, де ще не створені структурні підрозділи з надання соціальних послуг та служби у справах дітей, якщо вам потрібна допомога, зверніться до Департаменту соціального захисту», – сказала Катерина Рижеченко.

Також Департаментом забезпечено надання соціальної допомоги територіальним громадам у підготовці пакетів документів для участі у конкурсі Міністерства соціальної політики для отримання спеціально обладнаного автомобіля для перевезення осіб з інвалідністю за рахунок коштів державного бюджету. Документи направили 7 громад.

Протягом 2018-2019 року такі автомобілі отримали Білоцерківська, Шишацька, Михайлівська, Пирятинська. У 2020 році фінансування було відсутнє.