Previous Next

В усіх територіальних громадах області мають бути створені уповноважені органи містобудування й архітектури

Надрукувати

Про нові підходи в розробленні містобудівної та земельної документацій і забезпечення області містобудівною документацією розповів на нараді в голови облдержадміністрації перший заступник директора Департаменту будівництва, містобудування і архітектури ОДА Олександр Слободян.

Невідомий об'єктПоінформував, що з 24 липня 2021 року набуває чинності Закон України №711 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель». Він містить низку ініціатив, спрямованих на впровадження реформи децентралізації й забезпечення ефективної життєдіяльності територіальних громад.

«Насамперед це оновлення містобудівної документації, переведення її в цифрову форму, спрощення процедури зміни цільового призначення земельних ділянок, узгодження цільового призначення з функціональним, – розповів Олександр Слободян. – Закон запроваджує новий різновид містобудівної документації місцевого рівня – комплексний план просторового розвитку території громади. Вказаний документ дозволить територіальній громаді визначати орієнтири та пріоритетні напрямки щодо планування й забудови власної території. Він є одночасно документацією із землеустрою та містобудівною документацією на місцевому рівні. Це дозволить усунути розбіжності, які існують між функціональним та цільовим призначенням земельних ділянок, що є поняттями містобудівного та земельного законодавств».

За цим законом місцеві ради до 1 січня 2025 року повинні забезпечити внесення відомостей про функціональні зони, визначені у чинній містобудівній документації, до Державного земельного кадастру. Фінансування робіт із розроблення містобудівної документації місцевого рівня здійснюється за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів, коштів міжнародної технічної та/або фінансової допомоги, зокрема у вигляді грантів. Розроблення детальних планів територій земельних ділянок, які перебувають у власності або користуванні фізичних чи юридичних осіб, може здійснюватись за рахунок коштів землевласника, землекористувача або власника існуючих споруд на замовлення відповідного органу місцевого самоврядування.

«Попри запроваджені карантинні заходи в області не припинялася робота з розроблення й розгляду містобудівної документації. Департамент першим в Україні запровадив алгоритм проведення засідань архітектурно-містобудівної ради при Департаменті з використанням сервісів Google, налагодивши безперебійний розгляд проєктів містобудівної документації на віртуальній платформі. Станом на кінець 2020 року затверджено 403 генеральні плани, що становить 22%», – зазначив Олександр Слободян.

За його словами, одним із ключових питань забезпечення діяльності тергромади у сфері містобудування є створення уповноважених органів містобудування і архітектури. Нині відповідні органи створені у 39 територіальних громадах Полтавщини. У семи із них не призначені головні архітектори, бракує спеціалістів відповідного фахового рівня.

«Започатковано інформаційний марафон – виїзні семінари для голів територіальних громад, керівників уповноважених органів містобудування і архітектури та земельних відділів громад із питань реалізації нововведень, запроваджених законом щодо розроблення комплексних планів, забезпечення територій оновленою містобудівною документацією, створення та ведення містобудівного кадастру. Такі семінари вже проведені у Полтавському і Лубенському районах та на запрошення органів місцевого самоврядування – в Котелевській і Решетилівській громадах», – додав Олександр Слободян.