Олег Синєгубов: «Полтавщина до 2027 року стане медичним центром України»

Надрукувати

Медицина – найпріорітетніший напрям розвитку Полтавської області до 2027 року.

Про це заявив голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов у середу, 24 лютого, під час презентації Стратегії розвитку Полтавської області на 2021-2027 роки.

«2020-й став для Полтавщини роком будівництва і медицини. Тільки за минулий рік було збудовано новий корпус кардіодиспансеру, відреконструйовано приймально-діагностичне і рентгенологічне відділення обласної клінічної лікарні, утеплено корпус обласного онкодиспансеру, зведено 29 сільських амбулаторій, закуплено 165 нових автівок швидкої допомоги, майже завершили будівництво підземного паркінгу для карет швидкої допомоги. І це тільки початок», – наголосив Олег Синєгубов.

Голова облдержадміністрації додав, що цьогоріч завершать реконструкцію приймальних відділень в опорних лікарнях. Це Гадяч, Горішні Плавні,  Лубни, Миргород, Полтава, Хорол. Вони будуть  зроблені за прикладом приймального відділення, яке відкрили в обласній лікарні. Нині вже будівельні роботи на завершальному етапі.

У Стратегії розвитку регіону голова облдержадміністрації поставив амбітне завдання – Полтавська область має не тільки утримувати лідерство в наданні якісних і доступних медпослуг, а й стати справжнім медичним центром держави, куди приїжджатимуть лікуватися не тільки жителі регіону, а й інших областей України.

Очільник області виокремив найголовніші об’єкти, які планують збудувати протягом наступних семи років.

Незабаром буде запущений новий діагностичний корпус Полтавського обласного протитуберкульозного диспансеру. Поряд з ним планується звести лікувально-діагностичний інфекційний медичний комплекс з вірусологічною лабораторією на 350 місць. До нової будівлі переїде обласна інфекційна лікарня, яка зараз розташована в старих приміщеннях.

Також у планах  звести лікувально-діагностичний інфекційний комплекс.

«Це буде фактично нова обласна інфекційна лікарня. Нинішнє приміщення, де розташована інфекційна лікарня, не відповідає вимогам сучасного медичного центру. Тож коли буде збудовано нову лікарню, стару повністю буде туди переведено», – сказав Олег Синєгубов.   

У Полтавському обласному онкодиспансері заплановано побудувати новий двоповерховий корпус. Там працюватимуть лабораторії радіонуклідної діагностики й радіологічне відділення з сучасними, високоточними апаратами променевої терапії, що дасть змогу зберігати максимум здорових клітин під час опромінення. Водночас у Кременчуцькому онкодиспансері буде зведено будівлю рентгенодіагностичного кабінету

Також планується будівництво корпусу невідкладних станів Полтавської обласної клінічної лікарні ім.М.В. Скліфосовського. Корпус невідкладних станів матиме дев’ять поверхів і загальну площу 10000 м². Будівлю планують з’єднати з хірургічним корпусом обласної клінічної лікарні. На двох перших поверхах планують розмістити кабінети ЕКГ, УЗД, ендоскопії, рентгену, КТ, ангіографії, МРТ, лабораторний та інфекційний блоки. На 3 поверсі – приміщення для хворих після довготривалих операцій, 4 поверх – для хворих із розсіяним склерозом, екстрапірамідними захворюваннями. На 5 поверсі буде гематологічне відділення та процедурними кабінетами. 6 поверх буде призначений для пацієнтів із серцево-судинними хворобами, на 7 – з-поміж іншого буде опікове відділення. На 8-му поверсі буде координаційний центр телемедичних послуг.

Олег Синєгубов резюмував, що Полтавщина має всі шанси реалізувати ці проєкти завдяки злагодженій співпраці держави, обласної влади та органів місцевого самоврядування.

Полтавщина однією з перших областей України презентує Стратегію розвитку області на 2021-2027 роки. Детальніше й за профільними напрямками аспекти цього документа представлять заступники голови облдержадміністрації на щотижневих пресконференціях.