Previous Next

Пологовим будинкам області вручили ноутбуки для реєстрації новонароджених і реалізації комплексної послуги «єМалятко»

Надрукувати

23 березня в Полтавській облдержадміністрації відбулося вручення ноутбуків пологовим будинкам області для забезпечення надання комплексної послуги «єМалятко».

Перший заступник голови ПОДА Дмитро Лунін розповів про співпрацю між адміністрацією та «Фондом Східна Європа», яка розпочалася в 2020 році.

«Реалії сьогодення вимагають запровадження сучасних принципів інформатизації системи охорони здоров’я. Послуга «єМалятко» дуже зручна і спрощена, надає можливість зареєструвати новонародженого і отримати до 10 послуг онлайн, – розповів Дмитро Лунін. – Раніше батькам доводилося відвідувати кілька закладів, збирати довідки та документи. Нині прямо в пологовому будинку чи ЦНАПі можна внести дитину до реєстру та оформити свідоцтво про народження. В умовах карантину це особливо важливо».

На Полтавщині функціонує 11 закладів рододопомоги у Гадячі, Горішніх Плавнях, Кременчуці, Лубнах, Миргороді, Полтаві, Хоролі та Лохвиці.

За період із 2 жовтня 2020 року по 20 березня 2021 року створено 3226 медичних висновків про народження дитини, 2284 із яких електронні, тобто здійснені через додаток «Дія» із використанням послуги «єМалятко».

Керівник офісу «єМалятко» при Міністерстві цифрової трансформації Катерина Чорногоренко повідомила, що для збільшення кількості електронних висновків «Фонд Східна Європа» передає у власність медзакладам Полтавської області 11 сучасних ноутбуків.

«Щороку в Україні народжується близько 300 тисяч немовлят, у 2020 році 72% усіх народжених зареєстровані через «єМалятко». Це дуже позитивна динаміка, і значить послуга є затребувана, – розповіла Катерина Чорногоренко. – Усі пологові будинки якнайшвидше мають облаштувати місце для реєстрації з ноутбуками самообслуговування. Щоб мама чи тато мали змогу там заповнити коротку заявку і швидко отримати свідоцтво про народження дитини».

«Оформлення заяви триває біля 20-30 хвилин, тобто послуга є зручною, доступною, швидкою та безпечною, – розповідає акушер-гінеколог Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Людмила Іванова. – Пологові будинки області підготовлені до запровадження послуги «єМалятко».

Техніку закупила Міжнародна благодійна організація «Фонд Східна Європа». Одним із ключових напрямів програми EGAP є впровадження зручних, швидких та прозорих державних електронних послуг для громадян і бізнесу.