Ольга Стефанішина: розраховуємо, що Берлін стане потужним адвокатом економічної інтеграції України з ЄС

Надрукувати

Українсько-німецький економічний діалог є історією успіху. На цьому наголосила Ольга Стефанішина, Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, під час виступу на 4-му Німецько-Українському економічному форумі.

«Початок дії зони вільної торгівлі з ЄС був не лише економічним, але й важливим політичним стимулом переорієнтації нашого бізнесу. Німеччина стала основним торговельним партнером України серед держав-членів ЄС. Український ринок дуже перспективний та має великий потенціал. Більшість німецьких компаній, які сьогодні ведуть бізнес на території України, відчувають це, як і переваги від регуляторного зближення України та ЄС. Розраховуємо, що Німеччина стане потужним адвокатом подальшої економічної інтеграції України з ЄС», – сказала Ольга Стефанішина.

Віцепрем’єрка підкреслила важливість нарощування торгівлі між Україною та ЄС через скасування логістичних та технічних бар'єрів. Український бізнес також зацікавлений у доступі на європейський ринок продуктів з доданою вартістю та інтеграції у ланцюжки постачання продукції. 

Ольга Стефанішина нагадала, що Україна вже ухвалила нове законодавство про внутрішні водні шляхи для розвитку логістичних спроможностей і екологічного транспортування продукції. Також Україна проходить через процедури корпоратизації великих підприємств, в тому числі оборонного сектору. Такі трансформації створюють сприятливе середовище для зростання іноземних інвестицій. 

Урядовиця також додала, що Україна задекларувала амбіцію рухатись разом з ЄС у напрямку зеленої трансформації та досягнення кліматичної нейтральності.

«Це надзвичайно амбітна мета для України. Більшість компаній, які сьогодні діють на території ЄС, впродовж 20-30 років проходили різні етапи реалізації кліматичних амбіцій та кліматичних політик. Україна ж зараз проходить ці етапи трансформації одночасно. Важливо, щоб ті політики, інновації та ринки, які започатковуються та розвиваються у рамках зеленої трансформації, також розвивались і в Україні», – сказала Ольга Стефанішина. 

Віцепрем’єрка додала, що Україна занепокоєна можливими торговельними обмеженнями у рамках Європейського зеленого курсу:

«Ми сподіваємося, що наша співпраця у напрямку зеленої трансформації відповідатиме духу лібералізації нашої торгівлі».

Євроінтеграціний портал