Previous Next

Близько 800 призовників із Полтавщини планують відправити на строкову військову службу у квітні-червні 

Надрукувати

Із 1 квітня починається весняний призов на строкову військову службу до Збройних сил та інших військових формувань. Він триватиме до 30 червня. Стан готовності до його проведення обговорили на засіданні обласної призовної комісії.

«На виконання Указу Президента, розпорядження голови облдержадміністрації на території Полтавської області розпочалися заходи з підготовки проведення чергового весняного призову громадян на строкову військову службу, – зазначив заступник голови облдержадміністрації Євген Греков. – Крім військових комісарів, очільників райдержадміністрацій, звертаюся до голів територіальних громад щодо надання всебічної підтримки у діяльності призовних комісій, адже питання, які виникають у їхній роботі, мають бути оперативно врегульовані. Обов’язок із виконання поставлених завдань з організації та проведення весняного призову спільний і для органів державної влади, і для органів місцевого самоврядування». 

Євген Греков зазначив, що область має всі умови і підстави для виконання планових показників. У районах і громадах, де є відставання, роботу необхідно активізувати.

Військовий комісар Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Дмитро Губський повідомив, що призов відбувається з урахуванням нового адміністративно-територіального устрою. Створені чотири районні призовні комісії – у центрах чотирьох районів – та шість міських – у містах обласного значення. 

«До Збройних сил України впродовж весняного призову з Полтавщини відправлять 370 юнаків, до Національної гвардії – 245, Державної прикордонної служби – 135, Державної служби спеціального транспорту – 28. Порівняно з попереднім – осіннім – призовом більше юнаків направлять до лав Держприкордонслужби, – поінформував Дмитро Губський. – Усі призовники проходять ІФА-тестування на COVID-19. Відповідно до встановлених термінів з обласного збірного пункту впродовж першого та другого тижнів квітня заплановано відправити половину призовників. Іншу половину – у травні-червні. До 1 квітня має бути 100-відсоткове зарахування до складу команд. Перша команда з обласного збірного пункту відбуває 6 квітня».

Дмитро Губський додав, що в області підлягають призову на строкову військову службу більше 18 тисяч осіб. Найнижчі показники вручення повісток – у містах Полтаві, Лубнах, Кременчуці та Кременчуцькому районі. Краще оповіщення у Миргороді, Миргородському й Полтавському районах. 

На засіданні порушили й питання ухилення призовників від проходження строкової служби. Євген Греков зазначив, що роботу з виявлення таких осіб і притягнення їх до відповідальності необхідно активізувати, потрібна взаємодія з правоохоронними органами, тому проведуть тематичну координаційну нараду за участю представників поліції, прокуратури, військових комісарів. 

Нагадаємо, що відповідно до статті 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу. 

Призовники в зоні проведення операції Об’єднаних сил не служитимуть.