Previous Next

Катерина Рижеченко зустрілася з головою Українського інституту національної пам’яті Антоном Дробовичем

Надрукувати

17 березня відбулася робоча зустріч заступника голови Полтавської облдержадміністрації Катерини Рижеченко з головою Українського інституту національної пам’яті Антоном Дробовичем. Обговорили роботу  Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви», а також реалізацію ініціативи «Шахівниця» в його контексті. 

«Що стосується заповідника, доцільно переглянути й дещо по-іншому розставити акценти. І в цьому плані надзвичайно збалансованим є проєкт «Шахівниця», – розповів про ініціативу Антон Дробович. – Він дає можливість показати й інтерпретувати на шахівниці часу всі три історичні постаті – Петра І, Карла ХІІ й Івана Мазепи. Характерно, що проєкт «Шахівниця» отримав чимало схвальних відгуків зі сторони громадськості, істориків та культурологів».

«Зі своєї сторони ми завжди готові підтримати розвиток історико-культурної спадщини на Полтавщині, а також будь-які міжнародні зв’язки, які сприятимуть  популяризації регіону та залученню до нього інвестицій», – зауважила Катерина Рижеченко.

Також цього дня в приміщенні музею історії Полтавської битви відбулася презентація виставкового проєкту «Мазепа. Karl  ХІІ. Пётр І. Топ-10 міфів ru.пропаганди».

Виставка і тематичний відеоролик – це спільний проєкт Українського інституту національної пам’яті та Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви» до 382-х роковин від дня народження гетьмана України Івана Мазепи. Метою проєкту є  розвінчання імперських і радянських міфів про Мазепу як зрадника, що мав намір віддати Україну на поталу Речі Посполитої та про те, що гетьмана у його виборі не підтримало українське козацтво. Також експозиція розвінчує міф про героїчну оборону Полтави навесні-влітку 1709 року та звитяжні перемоги Петра І.

Виставка експонуватиметься в музеї протягом поточного року, з нею та відеоматеріалами можуть ознайомитися всі охочі.