Previous Next

Розглянуто й проаналізовано Програму розвитку лісового господарства області

Надрукувати

15 березня під час апаратної наради в Полтавській облдержадміністрації розглянули питання стану виконання обласної цільової програми комплексного розвитку лісового господарства «Ліси Полтавщини на період 2016-2025 рр.» та оформлення лісгоспами правовстановлюючої документації на земельні ділянки лісогосподарського призначення.

Основною метою Програми є: збільшення лісистості території області, нарощування ресурсного та екологічного потенціалу лісів, збереження лісових екосистем, забезпечення їх захисту від пожеж, хвороб та шкідників лісу, ефективне використання лісових ресурсів в умовах ринкових відносин, сприяння розвитку сільських територій.

За словами першого заступника начальника Полтавського обласного управління лісового господарства Олексія Тенянка, за 5 років дії Програми на її виконання спрямовано 1355,09 млн грн, із них: із обласного бюджету – 21,35 млн грн, місцевого – 0,78 млн грн, власних коштів підприємства – 1332,96 млн грн. Площа вкритих лісовою рослинністю лісових ділянок порівняно з 2015 роком збільшилася на 6588 га і становить 196867 га. Забезпечено розбудову мережі телевізійних систем раннього виявлення лісових пожеж у вигляді 26 систем. За підсумками 2020 року висаджено захисні ліси на площі 127 га (36% від завдання Програми). Із початку дії Програми простежується недовиконання обсягів захисного лісорозведення (створення нових лісів). Із запланованих 1645 га фактично висаджено 1084 га нових лісів, що становить 66%.

Олег Синєгубов зосередив увагу на незаконній вирубці лісів та прозорості функціонуванням пилорам.

«Насправді масштаби незаконної рубки лісів на Полтавщині вражають. Доказом того є звернення й скарги, що систематично надходять до нас із районів, – зауважив Олег Синєгубов. – Хотілося б побачити зацікавленість і реальну співпрацю управління лісового господарства з органами місцевого самоврядування, правоохоронними структурами в цьому напрямку».

«Мала змогу особисто спостерігати за масовим випилюванням лісів на території Лубенського району. Готую чергові звернення з ситуації, що склалася. Зовсім очевидно, що на Полтавщині з цим є проблеми, і їх треба вирішувати», – прокоментувала народний депутат України Анастасія Ляшенко:

За словами голови облдержадміністрації, обговорена Програма є надзвичайно актуальною для Полтавщини, а всі показники, заявлені в ній, мають бути досягнуті.